torstai 22. marraskuuta 2018

Iivo 4kk

 

Mitat

Pituus: 63cm (3kk 59cm)
Paino: 7365g (3kk 6355g)

Tänään käytiin Iivon kanssa 4kk neuvolassa, joka olikin lääkärineuvola. Ensimmäinen lääkärikäynti käytiin tällä samalla lääkärillä, toivoin että päästään juuri hänelle koska niin kuin tässä postauksessa kerroin, hän oli mielestäni todella mukava ja ammattitaitoinen. Näin ei valitettavasti oman kokemukseni mukaan ole ollut kaikkien neuvolalääkärien kohdalla..
Lääkäri oli jälleen käynyt meidän tiedot selvästi läpi tarkkaan ennen käyntiä ja päivitteli, miten nopeasti Iivo onkaan kasvanut. Ihan mahtavaa kun itselle tuli sellainen olo että lääkäriä tosiaan kiinnostaa!
Kasvu on edelleen ollut erinomaista, tällä kertaa suhteessa pituutta oli tullut enemmän kuin painoa, mutta painoakin tuli taas yli kilo kuukaudessa mikä on ihan älyttömän hyvin. Muutenkin neuvolassa oli kaikki hyvin.


Yleistä

Yleisesti ottaen Iivo on edelleen hyväntuulinen pieni mies, jota kiinnostaa ihan äärettömän paljon kaikki ympärillä oleva ja hän kaipaakin paljon virikkeitä. Aloitimme kolme viikkoa sitten vauvauinnin mistä poika myös tykkää paljon, eilen sukellettiin jo ensimmäistä kertaa!
Iivolla on kova hinku päästä etenkin sylissä istumaan ja jopa seisomaan, vauva-asento ei voisi vähempää kiinnostaa. Toisaalta leikkimatolla viihdytään vielä aika hyvin selällään. Lääkärin mukaan Iivo on niin jäntevä ja jämäkkä että pikkuhiljaa voi alkaa vähän kokeilemaan myös istumista ihan pieniä aikoja tuettuna, mutta siihen ei vielä toistaiseksi meillä ole tarvetta.

 

 

Päivärytmi

Meidän tämänhetkinen päivärytmi vaihtelee jonkun verran, mutta ollaan kuitenkin tietynlaista rytmiä saatu ylläpidettyä melko hyvin.
Heräämme yleensä 7-8 aikoihin, mistä parin tunnin päästä Iivo alkaakin olla jo valmis päivän ensimmäisille päiväunille. Silloin lähdetään vaunulenkille, jonka jälkeen Iivo usein nukkuu vielä ainakin hetken vaunuissa. Nämä aamupäivän päiväunet voivat tosiaan olla ihan mitä tahansa 1-3 tunnin väliltä. Tämän jälkeen Iivo jaksaa valvoa tyytyväisenä yleensä noin kahden tunnin jaksoissa, jonka jälkeen pyrin aina saamaan hänet taas päiväunille. Tällä samalla rytmillä mennään iltaan asti ja iltatoimet aloitetaan yleensä 19.30-20 aikoihin, jolloin Iivo nukahtaa yöunille kahdeksan-yhdeksän aikoihin.
Päivät meillä kuluu melko aktiivisesti yleensä. Yritän pitää ainakin pari päivää viikosta että ollaan ihan vaan kotona niin ehtii itse tekemään kotihommia ja muuta. Muuten meidän päivät kuluu kodin lisäksi kaupungilla, leikkitreffeillä, lounaalla ja milloin mitäkin vaan keksitään! Iivon kanssa on nykyään helppo liikkua kun hän viihtyy hyvin vaunuissa ympärilleen katsellen.

 

Taidot

Iivo oppi kääntymään mahalta selälleen jo noin kolmen kuukauden iässä. Noh, siihen ne kääntymisen ovat toistaiseksi jääneetkin ja hänellä ei tunnu vielä olevan mikään kiire kääntyä selältä mahalleen. Itseasiassa ei edes enää mahalta selälleenkään läheskään niin paljon. Tuntuu jotenkin, että hän keskittyy aina yhteen taitoon kerrallaan. Nyt lempparijuttu on esineisiin tarttuminen ja niiden suuhun vieminen. Myös omat kädet löytyy suusta lähes kokoajan.
Oma ääni on myös paras juttu ikinä ja Iivo huutelee ja kiljahteleekin paljon itsekseen. Luemme pojalle paljon kirjoja ja Iivo juttelee kirjoille todella aktiivisesti myös itse.

 

 

Uni ja nukkuminen

Niin se uni.. Se puhututtaa ja kiinnostaa aina vauvaperheessä!
Olen kertonut Iivon nukahtamisesta aiemmin täällä ja täällä. Voin ilokseni kertoa että illalla nukahtaminen on muuttunut vieläkin helpommaksi. Syötän Iivon meidän makuuhuoneessa pimeässä, puen hänelle yöpuvun päälle ja röyhtäytän ja vien omaan sänkyyn. Yleensä hän nukahtaa sinne 5-10 minuutin kuluessa. Yösyötöltä Iivo tosin edelleen nukahtaa rinnalle mistä siirrän hänet omaan sänkyynsä, koska yöllä en todellakaan jaksa jäädä arpomaan että nukahtaako hän takaisin vai ei. Yösyötöt kun tällä hetkellä ovat todella helppoja ja nopeita, noin 5-10 minuuttia. Nukkuminen on 4kk hulinoiden myötä muuttunut huomattavasti levottomammaksi kuin aiemmin, siitä alla lisää..
Päiväunet kestävät yleensä juurikin tuon 1-3 tuntia ja yleensä Iivo nukkuu ne vaunuissa tai turvakaukalossa jos lähdetään autolla liikenteeseen. Joskus harvoin (viimeksi eilen pitkästä aikaa!) saan pojan nukkumaan päiväunet sisällä, silloin hän ei tosin yleensä koskaan nuku yli tuntia. Tähänkin on toki poikkeuksia. Päivisin Iivo nukahtaa yleensä liikkuviin vaunuihin, mutta viimeksi tänään työnsin vain vaunut ulos ja hän nukahti paikallaan oleviin vaunuihin.  Tämä on harvinaista mutta tapahtuu silloin tällöin.

4 kuukauden hulinat

3,5 kuukauden ikäisenä meillä tuntui alkaneen ne kuuluisat hulinat. Iivo alkoi nukkumaan huonommin etenkin öisin ja päivisinkin uni muuttui huomattavasti kevyemmäksi. Hyvästi siis pitkät yöunet ja päiväunet! No ei sentään kokonaan. Viikkoon mahtuu yleensä yksi tai kaksi hyvää yötä jolloin nukutaan ainakin yksi pitkä pätkä (5-6 tuntia) ja muuten yöt ovat todella vaihtelevia. Välillä herätään neljän tunnin välein, välillä pahimmillaan puolen tunnin välein. Täytyy myöntää että välillä tämä äiti on aika loppu yöheräämisten takia, onneksi on mies joka auttaa ja vauva joka syö pullosta! Päivisin poika tuntuu kaipaavan jonkun verran aiempaa enemmän viihdyttämistä.


 

Syöminen

Imetys sujuu edelleen hyvin. Nykyään oman haasteensa tuo tosin ympäröivä maailma. Poika ei oikein malta keskittyä syömiseen muuta kuin vasta heräämisen jälkeen. Tämän lisäksi syöminen onnistuu oikeastaan parhaiten makuuhuoneen rauhassa, sillä tuntuu että jopa kotona muissa huoneissa on liikaa virikkeitä.
Iivo kasvaa ihan älyttömän hyvin pelkällä rintamaidolla ja lääkäri sanoi että hyvin voidaan jatkaa näin vielä niin kauan kuin itsestä siltä tuntuu. Olemme lähdössä pieneen reissuun itsenäisyyspäivän aikoihin ja ainakaan ennen sitä ei ole tarvetta aloitella kiinteitä. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että imetys on niin helppoa, etten ihan vielä jaksa aloittaa kiinteitä. Toisaalta minulla ei ole myöskään mitään ehdotonta ideologiaa 6 kuukauden täysimetykseen.
En ole myöskään vielä juurikaan miettinyt sitä, miten syöminen aloitetaan; soseilla vai sormiruokailulla. Pitää perehtyä vähän tarkemmin aiheeseen ja miettiä miten toimitaan.. Tällä hetkellä minulla on ajatus että mennään jollain sopivalla välimuodolla, osaksi soseita syöttäen ja osaksi sormiruokaillen. En siis ole tässäkään asiassa millään tavalla ehdoton.

Lue myös aikaisemmat kuukausikuulumiset

4 kommenttia:

  1. Hyvin kasvaa ja hyviä kuulumisia!
    Kiinteissä on hyvä odottaa lapsen omia valmiuksia (jotka ainakin simppeli sormiruokakeittiö blogissa on erittäin hyvin listattu). Itse koen että ne kertovat vauvan valmiuksista syödä muuta kuin maitoa ja siitä, että suolisto on kypsä muulle kuin maidolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niitä on tarkoituskin odotella, eipä tässä oo vielä mikään kiire :)

      Poista
  2. Ihana Iivo, hän on kyllä niin söpö vauveli :) ei liity nyt tähän kirjoitukseen mitenkään, mutta olisi kiva jos kirjoittaisit rahasta äitiyslomalaisen näkökulmasta. En siis kaipaa teidän tilien saldotietoja, vaan enemmänkin miltä on tuntunut äitiyslomalla kun ei saa ns. normaalia palkkaa. Oletteko ottaneet jotain erilaisia käytäntöjä arkeen miten hallitsette taloutta tai jotain? Meillä olisi perheen perustaminen haaveissa, mutta itseä "stressaa" miten äitiyslomalla pärjää taloudellisesti. Toki meillä on mieheni kanssa yhteiset rahat ja hän nyt joka tapauksessa käy töissä, mutta olisi kiva kuulla muidenkin tuntemuksia aiheeseen liittyen. Lähinnä kun lapsi kasvaa ja pitää jatkuvasti tehdä uusia hankintoja ja niin edelleen. Raha on usein melko arka aihe, eikä siitä oikein haluta puhua. Lapsi on tottakai aina siunaus, eikä sitä nyt voi verrata mihinkään maailman rahaan, mutta ymmärrät varmasti mitä haen takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä aihe ja ymmärrän hyvin. :) Kyllähän sitä itsekin mietti etukäteen ja vielä toistaiseksi on pärjätty oikein hyvin. Kun hoitovapaa lähenee niin pitää alkaa miettimään tarkemmin raha-asioita! Mutta tosiaan tosi hyvä aihe, voisin ottaa työn alle kirjoittaa ajatuksiani tästä.

      Poista