maanantai 7. toukokuuta 2018

Kehon muutokset raskauden aikana

'Nyt tää miun maha on jo aivan valtava!'
Tämän lauseen mieheni sanoo kuulleensa viimeisten kuukausien aikana vähintään kerran viikossa. Se kertoo ehkä jotain ajatuksistani vartalon muutoksista raskauden aikana, mutta ajattelin avata ajatuksiani hieman tarkemminkin.







Ensimmäinen kolmannes


Olen kiinnittänyt vatsani kokoon paljon huomiota jo heti raskauden alusta lähtien. Jo hyvissä ajoin minusta tuntui että omat farkut kiristää eikä talvitakki mahdu päälle. Ensimmäisen kolmanneksen aikana olikin selvästi turvonnut olo, mutta mitään raskausvatsaa en näin jälkikäteen kuvista katsottuna kyllä vielä näe hyvällä tahdollakaan. Hyvä esimerkki tästä on, että lainasin äitini ulkoilutakkia jo melko aikaisessa vaiheessa koska olin sitä mieltä että omani tuntuu jo liian pieneltä. Todellisuudessa käytän edelleen - monen kuukauden jälkeen tuota samaa takkia joka nyt alkaa oikeasti vasta kiristää.
Ensimmäinen kolmannes oli kehon muutosten osalta pääkopalleni kaikkein vaikeinta aikaa ainakin tähän mennessä. Vanhat vaatteet alkoivat hieman kiristää, aikaisemmat muodot hävisivät turvotuksen tieltä ja olo oli valtava. Kaikkein kamalinta oli ehkä kuitenkin se, etteivät muut tienneet raskaudesta ja minusta tuntui kokoajan että kaikki tuijottivat muuttunutta olemustani miettien vain, että onpas tuo lihonut. En todellakaan osannut suhtautua alkuraskauden turvotukseen järkevästi vaan se ihan oikeasti ahdisti. Niinpä verhosin itseni löysiin vaatteisiin ja kuvittelin peitteleväni niillä raskausvatsaa, jota rehellisesti sanottuna ei vielä edes ollut. Turvonneeseen oloon yhdistettynä jatkuva väsymys ja huonovointisuus eivät ainakaan yhtään parantaneet oloa.

Toinen kolmannes


Koitti raskauden toinen kolmannes ja alkuraskauden turvotus alkoi hävitä. Olo muuttui huomattavasti energisemmäksi ja jaksoin taas liikkua paremmin. Kerroimme raskaudesta rakenneultran jälkeen avoimesti ja siinä vaiheessa minulla oli jo paljon parempi olo myös henkisesti. Omasta mielestäni raskausvatsa alkoi erottua selkeästi ja se helpotti oloani ja vartalon muutosten käsittelyä. Etenkin tässä vaiheessa toistelin Matiakselle jatkuvasti, miten nyt on paljon helpompaa kun vatsa näyttää oikeasti raskausvatsalta.
Nyt toisen kolmanneksen viimeisten viikkojen aikana vatsani on kasvanut vauhdilla. Facebookin raskausryhmiin puskee vatsaketjua toisensa jälkeen ja olen alkanut vertailemaan omaa vatsaani muihin. Tyhmää, tiedän. Miten kaikilla muilla on niin siroja ja ihania vatsoja ja minulla on nyt jo tällainen jättimaha?? Ja miten isoksi se ehtiikään vielä kasvaa kun nyt jo pyyhälletään eteenpäin tämän kokoisena?

Täytyy myöntää, että nyt minulle iskee taas toisinaan ahdistusta omasta vartalostani, sen muutoksista ja vatsan kasvamisesta. Sinänsä pidän kyllä vatsaa ihan kauniina, ei siinä mitään.. Mutta olisin toivonut sen olevan tämän kokoinen vasta PALJON myöhemmin, ehkä lähempänä raskauden loppuvaihetta..
Lisäksi olen alkanut kiinittämään huomiota vatsan lisäksi myös muihin muutoksiin kehossani.. Minusta tuntuu että aikaisemmin omistamani (olevinaan jo silloin olematon) vyötäröni on kadonnut kokonaan olemasta, reisistä on tullut kuin paksut tukit, kädet ja selkä ovat kasvaneet mutteivat todellakaan lihaskasvun ansiosta, nilkat ovat turvonneet ja koko olemukseni näyttää jotenkin kamalan tasapaksulta. Jopa kasvot näyttävät turvonneen aivan erinäköisiksi kuin mitä ne ennen olivat.
Näiden tuntemusten kanssa olen taistellut viime aikoina. Fiilikset ovat äärettömän ristiriitaiset, koska samaan aikaan kuitenkin vatsa on mielestäni aivan ihana ja on ihmeellistä kun tunnen vauvan liikkeet säännöllisesti ja mietin sitä, miten vauva kasvaa mahassani. Onneksi pystyn myös suhtautumaan itse asiaan osittain myös huumorilla ja heitän jatkuvasti läppää kasvavasta mahastani.

Löytyykö sieltä ruutujen toiselta puoleta ollenkaan ymmärrystä tai vertaistukea näille tuntemuksille vai olenko ihan yksin? Onko normaalia tuntea näin ristiriitaisia tunteita kasvavan raskausvatsan tai muuten muuttuvat vartalon osalta? Anyone?

4 kommenttia:

  1. Mulla alkoi maha ekan kerran näyttää raskausvatsalta joskus viikon 28-27 tienoilla. Nytkin maha on tosi pieni siihen nähden, että la kolkuttelee 2 viikon päästä. Oon ollu kateellinen kaikille kenellä on ihanan iso ja pyöree masu. Painoa ei oo tullu juurikaan yhtään raskausaikan, mutta turvotusta huomaan silti. Vai onks se normaalia, että lakanan rypyistä jää painaumat ihoon? :D Ei ahdista muuttunut olemus enää ku maha on pyöree mut aika pitkään valitin sitä et näytän lihonneelta. Sitä myös monet raskautuneet tutut on valittanu eli eiköhän oo iha normaalia mietiskellä sellasta. Toisaalta ihan turhaa ressailla, kattelee sitte oman kehonsa "takasin saamista" ku vauva on syntyny <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa en kestä tuota että lakanan rypyistä jää painaumat ihoon, kuulostaa niin tutulta! :D Sehän varmaankin johtuu ylimääräisestä nesteestä kehossa?

      On kyllä niin hassua miten erilaisia meitä on, minä olen nyt viikolla 27 ja maha on oikeasti jo VALTAVA! Pahinta oli tosiaan nimenomaan se kun tunsi vaan näyttävänsä siltä että on lihonut, nyt jo vähän helpottaa - ainakin välillä. :)

      ja turhaahan sitä on stressailla mutta välillä sille ei vaan voi mitään! Kunhan ei mene liiallisuuksiin niin eiköhän tämä tästä. Tosiaan raskauden jälkeen on sitten aikaa taas miettiä enemmän omaa kroppaa takaisin kuntoon. :)

      Poista
    2. Eksyin tänne sun blogiisi instagramin kautta, ja tää blogi vaikuttaa tosi kivalta!
      Pystyn samaistumaan sun fiiliksiin NIIIIN täysin, itsellä alkoi eilen tosin jo rv 39, eli vähän edellä mennään, mutta itsellä tän raskauden suurin haaste on ehdottomasti ollut oma peilikuva.

      Olin oikein tyytyväinen itseeni ennen raskautta, mutta näin +16kg raskauskiloa keränneenä en todentotta ole enää, varsinkaan kun en ymmärrä mistä ne on tullut, sillä syön ja liikunkin suhteellisen normaalisti. En tiedä voiko aineenvaihdunnan hidastuminen vaikuttaa näin paljon, neuvolassakaan eivät ole sanoneet muuta kuin että ”hyvää ja tasaista painonnousua”, thänks god tää on kohta ohi!

      Sullakin loppuaika menee varmasti kuin siivillä ja miun mielestä näytät kyllä oikein hyvältä ihanan vatsasi kanssa! Sitä jaksaa kyllä ihastella muiden vatsoja, mutta itse en ole tästä omastani liiemmin välittänyt koko aikana. Mulla ollut koko raskauden tosi iso maha, sf-mitta mennyt kokoajan yläkäyrällä, mutta arvion mukaan onneksi ihan keskikäyrän vauva tulossa.

      Jään seurailemaan blogiasi ja raskauskuulumisiasi!

      Poista
    3. Ihan mahtavaa että eksyit tänne ja kommentoit! :)

      Ihanaa kuulla että muillakin on samoja ajatuksia. Jotenkin tulee hankala olo itselle siitä kun kaikki vaan sanoo että tästä ajasta pitää nauttia - kun samaan aikaan oma peilikuva tuntuu välilä ahdistavalta. Toki onneksi suurimman osan ajasta fiilis on kuitenkin hyvä ja olen pystynyt nauttimaan raskaudesta. :)

      Minulla on paino noussut ehkä noin 8-10 kiloa tähän mennessä ja kyllähän se ahdistaa - etenkin kun ennen raskautta en edes käynyt aikoihin vaa'alla ja nyt on pakko. Minulle ei ole neuvolassa sanottu mitään painonnoususta mikä on jotenkin tuntunut kummalta.. Ehkä ne sitten sanovat jos on jotain sanottavaa?

      Sf-mitta on minullakin nyt kahden mittauksen perusteella jonkun verran yläkäyrällä mutta normaali kuulemma sekin silti.. On tässä monta asiaa mitkä mietityttää!

      Kiva että jäät seurailemaan ja kommentoi jatkossakin! :)

      Poista