perjantai 29. kesäkuuta 2018

Raskausviikko 35, äitiysloma ja pohdintaa vauvantarvikkeista

Raskausviikko 35 on tänään täällä ja samalla myös äitiysloman ensimmäinen päivä. Aika hurjaa! Sen kunniaksi ajattelin kertoa hieman raskauskuulumisia sekä pohdintaa vielä viimeisistä hankinnoista ennen vauvan syntymää. Minua instagramissa seuraavat tietävätkin että kyselin siellä teiltä paremmin tietäviltä ja omakohtaista kokemusta omaavilta joistain hankinnoista ja sain hyvin vastauksia ja vinkkejä jotka ajattelin jakaa nyt myös teidän kanssanne!




Ensin kuitenkin kuulumisia viimeisen parin viikon ajalta! Viimeinen työpäivä minulla oli kaksi viikkoa sitten. Vaikka teenkin fyysisesti kevyttä toimistotyötä niin kyllä se vaan silti näkyi jaksamisessa. Jaksoin kyllä loppuun asti käydä töissä, mutta hirveästi muuta en sitten jaksanutkaan. Työpäivän jälkeen sohva houkutteli päiväunille ja vartin powernapit venyivät helposti tuntiin tai puoleentoista. Oli siis ihanaa kun kesäloma alkoi!

Heti töiden loputtua viikonlopuna sain aiempaa voimakkaampia supistuksia ja ihan uudenlaisia kipuja sukkapuikkokivuista vatsakipuihin. Ne herättivät siihen, että nyt on oikeasti aika tajuta hidastaa ja antaa kropan levätä. Otinkin muutaman päivän todella rauhallisesti ja hyvä niin - sen jälkeen olen jaksanut taas todella hyvin! Muistakaahan siis muutkin siellä olla armollisia itsellenne ja levätä jos (tai KUN) siltä tuntuu.

Viimeiset kaksi viikkoa olen jaksanut hyvin. Olen toki levännyt paljon mutta olen jaksanut myös lenkkeillä ja jumppailla hyvin! Mitä tulee radi-diagnoosiin niin ylityksiä ei mittauksissa ole tullut ja olen sen osalta voinut elää ihan normaalisti. Tällä viikolla (rv 34 alkaen) on uutena tullut menkkamaiset kivut. Joskus ne tulevat supistuksen yhteydessä, joskus muutenkin. Ne painottuvat yleensä iltaan ja helpottavat ainakin jonkun verran levossa, eivät tosin kokonaan.

Sunnuntaina onkin sitten aika palata kotiin ja tiistaina meillä on lääkäriaika, mikä on kieltämättä aika kiva nyt kun edellisestä neuvolakäynnistä on kulunut aikaa jo viitisen viikkoa.

Sitten vielä niihin hankintoihin.. Tein instastoryssa kyselyn seuraavien hankintojen tarpeellisuudesta ja tässä teillekin jakoon (erittäin epävirallinen) vauvantarvikkeiden tarpeellisuusmittari!


21% Kätkyt-hälytin
Tällaista ei taida kovin monelta löytyä, sillä perusteluja tämän tarpeellisuudesta ei tullut yhtäkään. Ehkä voi tuoda itselle mielenrauhaa ja siinä mielessä jollekin ns. nice to have-juttu.

46% Kylpytuki ammeeseen
Tätäkään ei kukaan perustellut sen tarkemmin. Matias oli sitä mieltä että ei tarvita ja uskon että kylpyhetkistä tulee meilläkin isin ja vauvan yhteinen juttu, ihan niin kuin se on ollut minun omassa lapsuudessakin. Ei siis näillä näkymin hankita.

62% Imetystyyny
Moni tuntui pitävän imetystyynyä hyödyllisenä ja toisaalta näin pidemmän aikaa selkä-, niska- ja hartiaseudun vaivoista kärsineenä, jos voin jotenkin välttää niitä tämän avulla niin yes please! Tällaisen ajattelin siis hankkia, suosituksia saa laittaa tulemaan. Sainpa myös yhden vinkin että imetystyynyllä voisi korvata myös unipesän, jos vauvan laittaa imetystyynyn 'sisään' pötköttämään.

62% Unipesä
Mistä päästäänkin kätevästi seuraavaan kohtaan eli unipesään. Moni suositteli juuri siksi että vauva on helppo laittaa pesään pötköttämään esimerkiksi sohvalle ilman pelkoa että tipahtaa siitä heti kun selkänsä kääntää. Ei varmastikaan yhtään huono hankinta, mutta luulen että meille hankitaan tuo imetystyyny ja mennään sillä ja peitoilla/tyynyillä. Toki tämä on varmasti sellainen mikä voisi varmasti olla ihan kiva lisä saada esim. lahjaksi mutta uskon että pärjätään ilmankin.

80% Kantoreppu
Etukäteen on varmasti hyvin vaikeaa tietää, tuleeko vauva viihtymään kantorepussa vai ei. Se kuitenkin houkuttaa tosi paljon ajatuksena ja tarpeellisuusmittarikin ylsi vastausten mukaan 80 prosenttiin. Sain hankintaan todella hyviä vinkkejä. Moni suositteli Tulaa (free to grow) ja Manducaa. Ehkä parhaana vinkkinä kuitenkin, että kannattaa etsiä liike jossa vähintään pääsee kokeilemaan reppua ennen ostopäätöksen tekemistä. Joistain paikoista voi myös pientä korvausta vastaan vuokrata kantorepun esim. viikoksi, jolloin pääsee oikeasti testaamaan miten se toimii omassa käytössä. Me taidamme siis lykätä tämän hankintaa vielä ja miettiä sitten vuokrausvaihtoehtoa, että löydetään juuri meille sopiva vaihtoehto.

85% leikkimatto
Leikkimattoa moni suositteli, vaikka sitäkin on varmasti vaikeaa arvioida etukäteen viihtyykö lapsi siinä. Tämäkin on monen mukaan sellainen mitä ei välttämättä tarvitse olla heti valmiina, joten voi toivoa esimerkiksi lahjaksi jos joku kyselee ideoita. Minä taisin tosin jo löytää meille ihanan!

86% hoitolaukku
Vinkkeinä iso koko, se että saa kätevästi vaunuihin ja lokerot että laukusta on helpompi löytää etsimänsä. Suosituksen sai ainakin Stokken malli. Tämän suhteen en ole vielä tehnyt lopullista päätöstä eli hyviä malleja saa suositella!

87% Rintapumppu
Tästä oli melkeinpä yhtä monta mielipidettä kuin kommentoijiakin.. Yksi sanoi että alkuun pärjää hyvin 'lypsämällä' ilman pumppua, toinen että käsikäyttöisellä pärjää hyvin ja kolmannen mielestä sähkökäyttöinen on ehdoton. Philipsin Avent-pumppua suositeltiin paljon! En tiedä.. Ehkä hankin sen käsikäyttöisen että on ainakin joku, ja jos tuntuu että maitoa pitää jostain syystä alkaa pumppailemaan isompiakin määriä niin ostan sitten sähkökäyttöisen?

91% sitteri
Kyllä vain, tarpeellisuusmittarin kärkisijan otti sitteri! Moni tosin sanoi ettei ole välttämätön ihan ensimmäisinä viikkoina, eli tämänkin voi halutessaan ostaa myöhemmin tai vaikka toivoa lahjaksi. Ehdottomasti eniten ylistystä keräsi Baby Björn-sitteri, joka kuuleman mukaan on ehdottomasti hintansa arvoinen. Lisäsin sen meidäm ostoslistalle, katsotaan sitten missä vaiheessa hankitaan.

Kiitos kaikille ketkä vastasitte, sain superhyviä vinkkejä ja toivottavasti näistä on apua jollekin muullekin!

15 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Itsellekkin ajankohtainen aihe :)
    Me ollaan veljeltä saamassa ainakin unipesä, sitteri ja leikkimattokin ehkä. Kantoreppu hankitaan myös varmasti, mutta en ole vielä niihin perehtynyt.. Tuntuu vain, että etenkin miehen olisi kiva kantaa vauvaa kantorepussa. Sitterin lisäksi haluan hankkia Tripp Trapp-tuoliin saatavaa newborn-setin. Ihastuin tähän ystävän luona, kiva kun vauvan saa ruokapöydässä samalle tasolle eikä hänen tarvitse yksinään lattialla oleskella kun muut syö! :)

    -Essi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tuo on kyllä niin kätevää kun saa sukulaisilta heidän vanhoja, oon kade!
      Meillä on tosiaan myös tuo tripp trapp ja ostoslistalla vielä newborn-lisäosa eli samoilla ajatuksilla täälläkin! :)


      Kiva kun kommentoit Essi ja ihanaa odotusta! <3

      Poista
  2. Melkeinpä kaikki listallasi ovat semmosia millä ei ole kiirettä! Näin jälkikäteen sanoisin, että kannattaa ensin tutustua rauhassa lapseen ja sitten miettiä mikä on tarpeen ja mikä ei. Itse ainakin halusin välttää turhia ostoksia! Esim. imetys meni meillä pitkään makuultaan, koska ei vaan muuten onnistunut > ei tarvetta tyynylle. Siinä vaiheessa, kun pystyi istualtaan imettämään olisi tyyny ollut jo tarpeeton. Hoitolaukkukin kävi mielessä, mutta päädyin käyttämään vuorotellen kahta jo itselläni ollutta isoa käsilaukkua. Sekin toimii, kun vain järjestää laukun fiksusti ;) Eikä laukku jää sitten nurkkiin pölyttymään! Sai myös mukavasti vaihtelua :) Kantaminenkin olisi toisaalta ollut kivaa, mutta meidän pieni oli pienestä asti niin hikipää, että ei kantorepuissa viihtynyt. Eli suurimpana vinkkinä, tutustu lapseesi ja arkeen hänen kanssaa ensin, kaikki nuo listaamasi asiat ehdit hankkia myös synnytyksen jälkeen!

    -A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näin mie tosiaan ajattelinkin niin kuin kirjoittelin, että suurimman osan hankintaa siirretään vielä ja katsotaan sitten missä vaiheessa/mikä hankitaan :)
      Hoitolaukun osalta oon miettinyt kanssa tuota että käyttäisin isompaa käsilaukkua, mutta sitten tajusin että eihän miulla ole kuin yksi sellainen ja se on sellainen mitä en ehkä haluaisi käyttää vauvanvaipoille ja muille tarvikkeille. :D tarkoittaako tämä siis että voin ostaa uuden käsilaukun? Hmm.. ehkä! ;)

      Poista
  3. Kiitos kivasta blogista :)
    Itse tulen siuta muutaman viikon perässä, niin hauska lukea, mitä ehkä itselläkin odotettavissa.
    Mie hankin jo imetystyynyn ja kantorepun. Kannattaa ostaa iso imetystyyny (näin miulle kaupassa suositeltiin), jotta helppo vaihtaa vauvan asentoa siinä. Itseasiassa tyyny on jo nyt käytössä itsellä nukkuessa, kun siitä saa tukea vatsa tai selkä puolelta riippuen kumpi tuntuu paremmalta. Otin sen käyttöön pari yötä sitte just selkäkipujen takia. Voiku oisin ottanu jo aikasemmi... Suosittelen!
    Kantorepuksi valikoitui netista Ergo Baby omni 360. Ja yllättäen sitä oli myynnissä myös liikkeessä. Sovitin sitä ja tuntu et se on tosi hyvä! Sain kiinnitettyä kaikki ilman apua. Monet on toki sanonu et eihän sitä voi tietää viihtyykö vauva/lapsi siellä, et ei kannata viel ostaa... Mie taas aattelin, et koska haluan sitä käyttää niin vauva vaan täytyy pikkuhiljaa siihen totuttaa. Vähän niiku kaikessa muussakin :)
    Mut en siis kumpaakaa oo viel ite päässy kokeilemaan, joten sithän sen näkee ku vauva tulee, et miten käy!
    Tsemppiä loppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiva kuulla ja kiitos kun kommentoit! :)
      Hei vähänkö kätevää että imetystyynyä voi käyttää myös tuohon! Mie oon ihme kyllä välttynyt selkäkivuilta tosi hyvin nyt raskausaikana, kummallista koska miulla on kyllä aiemmin ollut selän kanssa ongelmia! Millainen imetystyyny siulla on tai mistä ostit sen?

      Ja mie oon samaa mieltä kyllä tuosta kantorepusta siinä mielessä että joku meille hankitaan joka tapauksessa ja yritetään totuttaa vauva siihen, jos ei viihdy niin sitten ei voi mitään ja vaikka myydään pois. :)

      Tsemppiä sinne myös loppuodotukseen!

      Poista
    2. Ostin doomoon sen isomman version. Onhan se aika kallis, mut aattelin et imetyshän on miun työtä joten en halua huonoa työvälinettä siihen ;)

      Poista
  4. Imetystyyny on hyvä apu, mutta sen täytyy olla todella suuri. Itsellä oli normikokoinen ja alle sai aina laittaa lisätyynyjä. Rintapumppua (käsikäyttöistä) suosittelen todella: itselläni meinasi iskeä eräänä iltana vauvan synnyttyä paniikki, kun maitoa vain nousi ja nousi enkä osannut lypsää sitä tarpeeksi. Onneksi Avent pelasti!

    Antoisaa loppuodotusta sulle, kiva blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos vinkistä! :) Löysin nyt käytettynä sellaisen mikä pitäisi olla isokokoinen eli toivotaan että on hyvä! Rintapumppu on vielä ostoslistalla..

      Ja kiitos paljon ja kiva kun kommentoit!

      Poista
  5. Mä kyllä voisin allekirjoittaa aika monta noista vinkeistä :) Imetystyynyä mulla ei esikoisen aikaan ollut, mutta se ois varmasti ollut ihan hyvä olla. Käytin apuna ihan tavallisia tyynyjä. Kantoreppuna meillä on esikoisen jäljiltä tula. Ensin vuokrattiin tula kokeiluun ipanaisen kautta, mutta pian piti hankkia oma. Nyt tilasin vielä lisäksi vauvatuen, kun tuo meidän tula ei mene itsestään ihan vastasyntyneelle. Hoitolaukkuna todella toimiva on kånken -reppu! Sen saa näppärästi auki kokonaan ja pienemmille jutuille on etutasku ja sivutaskut. Esikoisen kanssa mulla oli manuaalinen rintapumppu, joka on edelleen tallessa. Nyt sain kuitenkin kaverilta myös sähköisen. En pidä sähköistä välttämättömänä, mutta onhan se varmasti näppärämpi. Sitteri esikoisella oli myös ihan tavallinen muutaman euron kirppislöytö ja riitti meille mainiosti. Nyt saatiin kuitenkin kavereilta lainaan juurikin tuo baby björn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imetystyynyn tosiaan löysin nyt eli se on tulossa. :) Kantorepun kanssa tehdään varmaan sama että vuokrataan ensin Ipanaiselta ja testataan ja hankitaan sitten omaksi mikä todetaan hyväksi!

      Ja hei et tiedä miten iloinen oon kun mainitsit Kånkenin koska oon miettinyt että voisiko sillä korvata hoitolaukun kun en oikein tykkää minkään hoitolaukkujen ulkonäöstä! Onko sinulla ollut siitä se isompi vai pienempi koko?

      Poista
    2. En jaksa avata tietokonetta, että pääsisin toisilla tunnuksilla kirjautumaan😅 Mutta tuo ihan normikoko, ei siis mini. Toisaalta minikin varmasti riittäis riittäis silloin, kun ei oo kovin kaukana/kauaa pois kotoa🤔 tuohon normiin mahtuu jo vaihtovaatetta, vaippakampetta ja evästä enemmänkin.

      Poista
    3. Jes kiitos! 😊 taidan ehkä käydä katsomassa sitä normikokoa tässä joku päivä jos vaikka investoisin siihen hoitolaukun sijaan!

      Poista
  6. Meillä viihtyy sitterissä max 5 min tyytyväisenä, sama leikkimatolla, mutta koen silti et ne on meille tosi tarpeelliset. Kyllä siinä viidessä minuutissa saa tää äiti hotkittua sen ruokansa ja leikkimatto on kätevä kehityksen kannalta kun siinä valmiiks roikkuu ne lelut mitä jaksaa hetken pällistellä. ��
    Myös rintapumppu on itelleni ihan must, mulla just toi aventin käsikäyttönen. Rinnat on välillä niin täynnä jos vauva on ottanut pidemmät unet ja sit oon pumppaillu pakastimeet ihan sen takia kun muuten ei vois ikinä lähteä ilman vauvaa mihinkään, tosin vauva on nyt 6 viikkoa vanha ja oon ollut kaks kertaa 1,5h ilman häntä. :D

    Kantoreppu olis meidän pelastus, koska vauva ei halua nukkua muualla kun sylissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee no niinpä juuri, se viisikin minuuttia voi varmasti olla ratkaiseva! :D Leikkimatto meille onkin jo tulossa (tai itseasiassa odottaa noutoa postissa..) ja sitteri on vielä hankintalistalla!
      Rintapumppu pitäisi hankkia vielä, uskon että hankin ehkä sen käsikäyttöisen..

      Poista