tiistai 5. kesäkuuta 2018

Raskausoireet ensimmäisestä kolmanneksesta tähän päivään


Ensimmäinen kolmannes

Aivan raskauden alussa minulla ei ollut mitään tunnistettavia raskausoireita, tai ainakaan en osannut niitä tunnistaa. Ei tosin kulunut kauaakaan kun oireita sitten alkoikin jo ilmaantua...

Väsymys

Ensimmäinen raskausoire oli väsymys. Ihan sietämätön väsymys joka ei helpottanut nukkumalla. Voin kertoa että uudessa työpaikassa aloittaminen ja alkuraskauden väsymys eivät todellakaan ole ideaali yhtälö. Toisaalta olin töissä niin innoissani kaikesta uudesta että uskon että sen ansiosta jaksoin tosi hyvin käydä töissä väsymyksestä huolimatta! Kotiin päästyä oli pakko nukkua päiväunet ja silti unta riitti yölläkin paremmin kuin hyvin.

Pahoinvointi

Myös pahoinvoinnit alkoivat melko pian raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Ne olivat tietyn, noin parin kuukauden mittaisen jakson lähes joka päiväisiä, pääosin ajoittuivat aamulle heti heräämisen jälkeen. Jonkun verran pahoinvoinnit kuitenkin venyivät puoleenpäivään asti ja alkoivat uudelleen taas illalla. Ja minulla ei siis ollut pelkästään ällöttävä olo, vaan aamu alkoi aina vessanpönttöä halailemalla. Yritin yleensä herätä aamulla aikaisin että pahoinvointi menisi ohi töihin lähtöön mennessä, mutta onneks pystyin myös tekemään aamulla tarvittaessa töitä etänä. Pahoinvoinnit vaikuttivat myös syömiseen raskauden alkuvaiheessa ja silloin söin pitkälti sitä mitä teki mieli, eli yleensä mama nuudeleita tai hedelmiä.

Turvotus

Raskauden alkuvaiheessa paljon ennen kuin mistään vauvamahasta oli vielä tietoakaan, minulla oli päällä ihan kamala, jatkuva turvotus. Housut puristivat jo melko aikaisessa vaiheessa ja muutenkin olo tuntui inhottavan turvonneelta.

Sairastelu

Sairastelin ensimmäisen kolmanneksen ajan melkein taukoamatta. Minulla oli flunssaa toisensa perään ja neuvolassa epäiltiin että sairastin myös influenssan, joka rokotuksen ansiosta oli onneksi huomattavasti lievempi versio. Lisäksi jouduin syömään antibioottikuurin angiinaan. Tätä siis jatkui useamman kuukauden putkeen.

Lisääntynyt vessassa juokseminen

Jo ensimmäisellä kolmanneksella alkoi vessassa ramppaaminen myös muuten kuin pahoinvoinnin merkeissä ja tämä on jatkunut aina tähän päivään asti. Pahimpina öinä olen joutunut käymään pissalla jopa viisi kertaa kesken unien.

Mieliala

Jatkuva väsymys joka ei helpota nukkumalla ei varmasti nosta kenenkään fiilistä kattoon. Ensimmäisen kolmanneksen aikana huomasin selvästi että mieli oli melko matalalla. Sain välillä ihan kohtuuttomia tunteenpurkauksia jotka ilmenivät esimerkiksi lohduttomana itkuna jonkun tietyn pitsatäytteen puuttumisen johdosta, hampaiden kiristelynä nukkumaanmennessä peiton ollessa väärässä asennossa ja välillä taas älyttöminä onnellisuuspuuskina.

Ensimmäinen kolmannes oli minulle ehkä vaikeinta aikaa koska olo oli huono ja väsynyt, mutta raskaana olo ei vielä kuitenkaan tuntunut mitenkään konkreettisesti.

raskauskuvaus

Toinen kolmannes

Toinen kolmannes oli ensimmäiseen verrattuna kuin yö ja päivä. Toisella kolmanneksella olo oli uskomattoman energinen ja ensimmäisen kolmanneksen väsymys ja pahoinvointi olivat enää ikävä muisto. Täysin oireeton ei toinen kolmanneskaan ollut.

Kivut

Vatsa ja lantion alue kasvoivat kovaa vauhtia toisella kolmanneksella. Minua vaivasivat kivut lantionseudulla ja nivusissa, jotka ilmeisesti johtuvat lantion alueen kasvusta. Ne ovat jonkun verran hankaloittaneet liikkumista ja tehneet siitä ’vaappuvaa’ mutta ne myös helpottavat yleensä hyvin levossa.
Kehon muuttuva painopiste on aiheuttanut jonkun verran kipuja myös selässä ja etenkin alaselkäkivut ovat olleet minulle täysin uusi juttu.
Parina päivänä minulla on ollut myös kovia päänsärkyjä, jotka ovat ilmeisesti yhteydessä näihin selkäkipuihin sillä ovat helpottaneet selkää jumppaamalla.

Harjoitussupistukset

Muutaman kerran pääsin jo toisen kolmanneksen aikana tutustumaan harjoitussupistuksiinkin. Reippaasti kävellessä vatsan alaosassa on tuntunut painetta ja vatsa on pingottunut kovaksi palloksi. Näitä oli toisen kolmanneksen aikana useampaan otteeseen, etenkin rasituksessa (eli silloin kun meinasin myöhästyä bussista ja oli pakko ottaa kunnon juoksuspurtti että ehtii!)

Mieliala

Pääosin fiilis oli toisella kolmanneksella hyvä. Mutta.. Huomasin olevani välillä todella ärtynyt ja kärkäs. Saatan toki joskus olla sellainen ilman raskauttakin (:D) mutta en kuitenkaan samoissa määrin.

Toinen kolmannes oli kokonaisuudessaan mukava. Olo oli hyvä ja energinen pienistä vaivoista huolimatta. Lisäksi etenkin rakenneultran jälkeen aloin tuntemaan vauvan liikkeet ja sen myötä raskaus konkretisoitui huomattavasti.

raskauskuvaus

Viimeinen kolmannes

Tähän mennessä viimeinen kolmannes on noudatellut melko pitkälti samaa kaavaa toisen kolmanneksen kanssa. Sillä erotuksella että kaikki oireet tuntuvat huomattavasti voimakkaammin ja jotain on tullut lisääkin. Toisaalta jonkun verran huomaan että olen myös tottunut lisääntyviin vaivoihin ja siksi ne eivät ehkä tunnu yhtä pahalta kuin toisella kolmanneksella.

Turvotus

Siis apua! Turvotuksen huomaa jo naamasta, käsistä ja jaloista selvästi. Vihki- ja kihlasormus alkoi puristaa jo hyvän aikaa sitten ja se odottaa nyt hyvässä tallessa parempia aikoja. Kenkäkaupoillekin pääsin jo kahdessa syystä: omat kengät puristaa ja toisaalta nauhakenkien solmiminen ei tällä hetkellä ole helpoimmasta päästä.

Kivut

Lantionseudun ja nivusten kivut sekä alaselkäkivut ovat jatkuneet jossain määrin myös viimeisellä kolmanneksella. Näiden lisäksi olen päässyt tutustumaan mm. kipeisiin jalkapohjiin ja sukkapuikkokipuihin. Alaselän lisäksi myös yläselkä kipeytyi jossain vaiheessa hetkellisesti mutta on onneksi helpottanut jo.

Jaksaminen

Olen jaksanut viimeisen kolmanneksen aikana tähän mennessä mielestäni hyvin. Energiaa tuntuu riittävän melko hyvin, mutta verrattuna toiseen kolmannekseen verrattuna huomaan kyllä väsyväni nopeammin ja töiden jälkeen on pakko suoristaa jalat hetkeksi sohvalle (osittain myös turvonneita jalkoja helpottamaan!) Moni on myös ollut huolissaan jaksamisestani kuumien ilmojen aikaan, mutta olen nauttinut jokaisesta lämpimästä ja aurinkoisesta päivästä!

Mieliala

Sanotaanko niin että tunteet on voimistuneet viimeisellä kolmanneksella huomattavasti. Kyyneleet nousevat helposti silmiin esimerkiksi jotain telkkariohjelmaa katsoessa tai biisiä kuunnellessa. Välillä tuntuu että kaikki on aivan pakahduttavan ihanaa ja välillä olo on todella lohduton. Nämä ovat onneksi ohimeneviä tunteenpurkauksia ja yleisesti ottaen mennään perushyvällä fiiliksellä.

Viimeisellä kolmanneksella vauvan liikkeet ovat voimistuneet ihan älyttömästi, jopa niin että ne tuntuvat joskus jopa epämiellyttävältä. Ne ovat kuitenkin konkretisoineet vauvan tuloa ja lisäksi kun olemme tehneet erilaisia hankintoja niin alkaa tajuamaan ettei enää kauaa! Siksi ehkä myöskään raskauteen liittyvät oireet eivät ole tuntuneet läheskään niin ikävältä, kun osaa yhdistää ne siihen että kohta saadaan meidän poika maailmaan!

Olen sanonut raskauden aikana useasti että onneksi tähän kaikkeen pystyy pääosin suhtautumaan huumorilla. Se onkin varmasti yksi tärkeimmistä tukipilareista meidän elämässä yleensäkin. Toki välillä kaikki raskauteen liittyvät oireet ärsyttävät, harmittavat, itkettävät, suututtavat ja suoraan sanottuna v*tuttavat. Kuitenkin niin kauan kun pystyn pääosin suhtautumaan niihin huumorilla ja niistä jopa vitsaillaan yhdessä Matiaksen kanssa niin kaikki on kuitenkin aika hyvin.

Osaako joku samaistua? Millaisia oireita sinulla on ollut raskauden eri vaiheissa?

Kuvat eivät liity aiheeseen, vaan ovat mahtavan Jetro Stavenin käsialaa viime viikon kuvauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti