sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Matkustaminen raskauden aikana

Me matkustimme Espanjan lämpöön kun raskaus oli edennyt viikoille 24+4 (lähtöpäivänä). Ajattelin nyt kertoa hieman niistä asioista, mitä itse otin huomioon ennen matkaa ja matkan aikana.








Lentäminen raskauden aikana


Keskustelin neuvolassa raskauden aikana lentämisestä jo hyvissä ajoin. Estettä lentämisellä ei sinänsä ole kunhan kaikki on edennyt raskausaikana normaalisti. Näillä minun viikoilla ei vaadita ainakaan meidän lentoyhtiöillä vielä lääkärintodistustakaan, mutta tämä on hyvä varmistaa etukäteen. Jotkut lentoyhtiöt saattavat vaatia jo viikosta 28 eteenpäin todistuksen että raskaus on edennyt normaalisti, toisilla lentoyhtiöillä saa lentää jopa viikolle 36 asti ilman todistusta. Joka tapauksessa minulla oli neuvolakortista tai raskaustodistuksesta kopiot mukana lennoilla varmuuden vuoksi, jos olisivat halunneet tarkistaa miten pitkällä raskaus on. Näitä ei tarvittu mutta ei niistä varmasti haittaakaan ollut.
Neuvolasta sain ohjeistukseksi että lennolle kannattaa hankkia lentosukat ja liikkua lennon aikana mahdollisuuksien mukaan. Näin ehkäistään veritulpan riskiä, joka on kohonnut raskauden aikana. Tietenkin päädyin lennoilla ikkunapaikalle, mistä liikkuminen on aina hieman hankalampaa ja vaivalloisempaa. Onneksi olen kuitenkin niin pienikokoinen että pystyin ojentelemaan ja koukistelemaan sekä pöyrittelemään jalkojani lennon aikana ihan paikallaan istuessakin. Menomatkalla minulla oli jalassa lentosukat, mutta ne olivat aivan KAMALAT!! Menomatkalla jalkani turposivat myös aivan älyttömästi niissä tuntui epämukavaa painetta koko lennon ja vielä koko yön sen jälkeenkin. Paluumatkalla jätin kehotuksista huolimatta lentosukat pois ja jalkani eivät turvonneet juuri lainkaan.

Matkavakuutus kuntoon


Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa, mitä kaikkea oma matkavakuutuksesi kattaa. Esimerkiksi minun matkustajavakuutukseni Pohjolassa ei kata raskauden vuoksi aiheutuneita kuluja vaan syntyvälle lapselle täytyy olla oma matkavakuutus. Näitä kannattaa vertailla ja kilpailuttaa, sillä vakuutuksissa on isoja eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä. Jokainen tekee tietenkin omat päätöksensä, mutta me emme lähde leikkimään terveyteen liittyvien asioiden kanssa vaan haluamme ottaa vakuutukset sen varalta, jos matkalla vaikka sattuisikin jotain. Emme ehtineet vielä ennen matkaa kilpailuttaa syntyvän lapsen vakuutuksia, joten päädyin ottamaan matkan ajaksi Ifiltä määräaikaisen matkavakuutuksen, joka olisi kattanut myös vielä syntymättömän lapsen kuluja. Onneksi vakuutusta ei tarvittu, mutta sen olemassaolo toi kuitenkin mielenrauhaa.

Auringolta suojautuminen


Auringolta on tärkeää suojautua raskausaikana, mutta on myös rajoituksia aurinkovoiteiden käytölle. Ketään ei varmaan yllätä että en ole tässä(kään) asiassa kovin hysteerinen, mutta ajattelin kuitenkin hankkia suositusten mukaisen aurinkovoiteen mukaan. Ohjeistuksena on, että raskaana olevan pitäisi suosia fysikaalisia aurinkosuotimia kuten sinkkioksidia ja titaanioksidia sisältäviä voiteita, sillä niistä ei imeydy kemikaaleja verenkiertoon. Huomasin kyllä sen, että raskaana ollessa aurinko saattaa tosiaan vaikuttaa eri tavalla ja tuntui että ihoni alkoi punottaa helpommin kuin normaalisti.

Ruoka ja juoma


Olen asunut Espanjassa lyhyen jakson muutama vuosi sitten ja sen jälkeenkin matkustanut sinne useasti, joten siinäkin mielessä kohde on tuttu. Näin raskausaikana panostin tietenkin hygienia-asioihin vielä normaaliakin tarkemmin. Ahkera käsienpesu ja käsidesi laukkuun mukaan siis!
Normaalistikin juon Etelä-Euroopassa vain pullotettua vettä ja tätä noudatin tälläkin kertaa. Ruuan suhteen olin jonkun verran normaalia tarkempi. Pääasiana ehkä se, että kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana, eli jos jossain ravintolassa lämmin ruoka on haaleaa tai tuntuu muuten siltä ettei se ole tuoretta, niin jätän suosiolla väliin. Toki muutenkin raskausajan ruokarajoituksia noudattaen. Meillä oli vuokrattuna villa jossa teimme paljon ruokia itse, silloinhan tietää hyvin mitä ruoka sisältää.

Tekeminen ja liikkuminen


Jaksoin matkalla mielestäni todella hyvin. Meillä oli vähän vuoropäivinä rentoutumista altaalla ja aktiviteettia, mikä oli minulle hyvä jako. Kävelyä tuli kun kävimme kiertelemässä lähiseutuja ja vierailimme myös Gibraltarilla. Minun onnekseni meidän porukassa oli pari raajarikkoista ja minä en useinkaan ollut se joka liikkumista olisi yksinään rajoittanut tai hidastanut.  Oman kehon kuuntelu nousi tässä kyllä keskiöön ja jos alkoi tuntua harjoitussupistuksia niin hidastin sitten vaan vauhtia.

Muuta huomioitavaa


Niin turhamaiselta kuin tämä monen korvaan kuulostaakin, niin suurin huolenaiheeni tulevan matkan suhteen ei suinkaan ollut se että juon vahingossa hanavettä tai syön huonosti kypsennettyä ruokaa (koska pystyn vaikuttamaan näihin kunhan olen itse tarkkana). Suurin huolenaiheeni liittyi vaatteisiin ja etenkin bikineihin. Normaalit bikinit mahtuvat minulle kyllä päälle, mutta eihän se kivaa ole huomata että näyttää kuuman rantamimmin sijaan lähinnä bikineihin ahtautuneelta merileijonalta. Onneksi löysin ainakin Lindexistä korkeavyötäröisen bikinialaosan jonka ostin normaalia huomattavasti isommassa koossa ja siinä olo on hieman mukavampi peittävyyden ansiosta.


Tässä minun kokemuksiani ja tärkeimpiä asioita ajatellen raskautta ja matkustamista. Meidän matkamme meni kokonaisuudessaan erinomaisesti ja raskaus vaikutti pääasiassa siihen, että cava ja sangria jäi tällä kertaa muun porukan tuhottavaksi!
Ovatko muut matkustaneet raskauden aikana? Millaisia kokemuksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti