tiistai 18. syyskuuta 2018

Iivo 2kk

Eilen käytiin kaksikuukautisneuvolassa ja tänään Iivo on tasan kaksi kuukautta vanha! Siellä oli kaikki hyvin, poika kasvaa ja kehittyy niin kuin kuuluukin. Meillä siirryttiin juuri uuteen vaatekokoon eli koon 50 vaatteet alkavat olla pieniä ja nyt mennään jo 56 koossa. Kun katsoo aikaisempia kuvia pojasta niin kyllähän hän on kasvanut ihan hirveästi!
 
vauva 2kk päivärytmi

vauva 2kk päivärytmi

Mitat 2kk neuvolassa: 

Pituus: 55,5cm
Paino: 5285g
Vaatekoko: 56

Päivärytmi

Meidän päivät sujuvat tällä hetkellä aika mukavasti Matiaksen ollessa töissä, mutta mitään varsinaista päivärytmiä ei ole vielä päässyt muodostumaan. Heräillään pojan kanssa yleensä klo 8-10 aikoihin ja syödään aamupala. Aamupäivällä käydään usein lenkillä tai lähdetään käymään esimerkiksi kaupoilla jos on sellainen fiilis. Jossain vaiheessa Iivo nukkui aina päiväunet vaunuissa, mutta nyt tuntuu nukkuvan siellä huonommin ja parhaiten nukahtaakin päiväunille meidän sänkyyn. Kun huomaan että poika alkaa väsyä, mennään pötköttämään sänkyyn ja syötän pojan siinä, jolloin nukahtaa päiväunille. Päiväunien aikaan minä yleensä syön, katson telkkaria, teen blogijuttuja tai teen ruokaa, siivoan tai pesen pyykkiä. Matias tulee yleensä neljän maissa kotiin ja illalla vietetään aikaa kaikki yhdessä. Unille aletaan valmistautumaan pojan kanssa klo 21, jolloin tehdään iltatoimet ja laitetaan poika nukkumaan.
Voisin jossain vaiheessa tehdä My Day-postauksen meidän päivästä tänne blogiin jos se kiinnostaa!

vauva 2kk päiväunet

vauva 2kk päiväunet

Yleinen viihtyminen

Vihdoin poika viihtyy jonkun verran sitterissä ja leikkimatolla! Minä saan siis laitettua ja syötyä aamupalan tai meikattua useimmiten rauhassa.
Se, mikä on tuntunut hankalalta on että poika viihtyy välillä vaunuissa tosi huonosti! Hän viihtyy siellä hereillä tyytyväisenä hetken aikaa ja toki jos nukahtaa, mutta jos herää kesken unien niin menee usein huudoksi eikä nukahda helposti uudelleen. En siis uskalla lähteä enää kovin kauas kodista vaunulenkille kun ei viitsi huudattaa poikaa kovin pitkää matkaa kotiin! Toisinaan Tula on auttanut näihin kuikkuihin ja toisinaan taas ei. Tämä on aika uusi ilmiö vielä ja koitan kovasti keksiä siihen ratkaisua. Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.
Iivo tuntuu olevan tosi vieraskorea! Jos meillä on joku kylässä tai ollaan käymässä jossain niin hän on usein tosi nätisti. Ennen ristiäisiä meni muutama päivä kitistessä mutta sitten taas ristiäiset tosi hienosti. Poikkeuksena neuvola jossa usein vähän kitistään.

Taidot

En oikeastaan tiedä missä vaiheessa Iivo oppi varsinaisesti hymyilemään, koska jotain hymyntapaisia on tullut jo syntymästä lähtien. Nyt hän on kuitenkin jo pidemmän aikaa reagoinut jutteluihin hymyllä. Hän myös selvästi seuraa katseellaan jo tosi tarkkaavaisesti ympäristöään. Hän myös nostaa päätään hyvin mahallaan ollessaan ja hieman kannatteleekin jo päätä. Pää kääntyilee hyvin puolelta toiselle mutta vielä ei ole viitteitä että poika lähtisi varsinaisesti kääntymään. Innokkaasti hän jo pomppii sylissä kun pitää seisoma-asennossa ja nyt jo hirvittää miten paljon vauhtia riittää kun hän pääsee lähtemään liikkeelle!
 
vauva 2kk nukuttaminen

vauva 2kk nukuttaminen
 

Uni ja nukkuminen

Meillä on (ennen viime yötä) muodostunut jo rytmi nukkumiselle mitä on noudatettu melkein syntymästä asti. Iivo käy nukkumaan yleensä klo 22-24 välisenä aikana, onneksi useimmiten ennen puoltayötä koska kävisin itsekin mielellään ajoissa nukkumaan. Ensimmäisen unipätkän hän nukkuu 3 tuntia tai hieman yli, jonka jälkeen herää nopeasti syömään ja jatkaa uniaan. Toinen unipätkä on yleensä 2-3 tunnin mittainen, jonka jälkeen nukahtaa vielä omaan sänkyyn takaisin. Kolmas pätkä on lyhyempi, yleensä 1-2 tuntia ja sen jälkeen otan pojan yleensä viereen köllimään ja joko jatketaan unia tai heräillään. Tämä kaava on siis toistunut meillä pojan unissa jo pitkään ja olen itsekin kokenut saavani hyvin levättyä.
Joskus poika nukahtaa omaan sänkyynsä, mutta useimmiten tämä unikeko kyllä nukahtaa kesken syömisen syliin. Välillä yritän jopa vähän herätellä häntä syömään pidempään, ettei syöminen jäisi kesken siksi että nukahtaa kesken kaiken. Päiväunille käydään usein vierekkäin niin että syötän pojan sängyssä ja nukahdetaan siihen yhdessä.
Toissayönä tapahtui jotain kamalaa ja poika heräsi kahden tunnin jälkeen syömään. Ajattelin että ei kai tässä kummempaa kuin syödään ja käydään takaisin nukkumaan, ehkä mahavaivat tai joku muu asia X herätti hänet. Iivo olikin eri mieltä nukkumaan käymisestä ja häntä ei enää väsyttänyt. Hän oli ihan hyväntuulinen, mutta ei vaan pätkääkään väsynyt. Tätä jatkui aamuviiteen asti, jolloin Matias otti vuoron ennen töihin lähtöä ja minä sain nukuttua hetken. Poika kuitenkin heräili aamunkin jatkuvasti joten sain itse vaan ihan olemattoman määrän unta.
Yhden tällaisen yön jälkeen jaksan vielä aika hyvin ja koko toissayön taistelu oikeastaan naurattaa, mutta jos tätä jatkuu pidempään niin en kyllä tiedä miten sitä oikein jaksaa! Vinkkejä otetaan vastaan. Toivotaan että toissayön sekoilu johtui siitä, että meidän sunnuntaisen metsäretken jäljiltä poika oli niin väsynyt että nukkui iltapäivän ja illan ja se sekoitti rytmejä.
Päiväuniin ei olla vielä saatu tarkempaa rytmiä, mutta nyt olen sentään saanut pojan nukkumaan yleensä yhdet tai kahdet pidemmät päiväunet päivässä! Viime aikoina nuo unet on kestäneet yleensä noin kolme tuntia ja ovat usein ajoittuneet iltapäivään, luultavasti siksi että ollaan nukuttu aamuisin pidempään. Päiväunet hän nukkuu usein meidän sängyllä tai vaunuissa.
 
vauva 2kk imetys

vauva 2kk imetys

Imetys

Imetys on sujunut kokonaisuudessaan hyvin. Poika kasvaa niin kuin pitääkin. 6 viikon kohdalla meillä oli tiheän imun kausi joka kesti viikon verran ja poika asui rinnalla jatkuvasti. Tuolloin hän ei myöskään päivisin suostunut nukkumaan tai oleskelemaan missään muualla kuin sylissä mikä oli minulle aika raskasta kun omaa aikaa ei ollut yhtään. Tiheä imu loppui juuri sopivasti ennen ristiäisiä, onneksi ja juhlat menivät tosi hyvin. Jonkun verran pojalla on ollut havaittavissa rintaraivoa, hän hetkittäin itkee rinnalla tai heiluttelee päätään ja leikkii rinnalla syömisen sijaan. Siihen olen käyttänyt apukeinona harhautuksia eli kävelen imettäessä, vaihdan paikkaa tai menen pimeään huoneeseen. Nämä on toimineet vaihtelevalla menestyksellä. Välillä vaan annan pojan hetkeksi Matiakselle rauhoittumaan.

Vatsakivut

Meillähän on vatsakipujen kanssa ollut hyvin vaihtelevaa oikeastaan koko ajan melkein syntymästä lähtien. Kuukauden ikäisestä eteenpäin oli jonkun aikaa jo helpompaa, kunnes tiheä imu sekoitti sen ja hetken vatsavaivat pahenivat. Nyt on taas jonkun aikaa ollut huomattavasti helpompaa ja poika on pääosin hyväntuulinen, vaikka ähiseekin jonkun verran eli tekee kyllä töitä sen eteen että saa ilmaa mahasta ulos. Etenkin aamuyön uni on juurikin siksi usein levotonta. Kokonaisuudessaan vatsavaivat on kuitenkin helpottaneet ja tilanne vaikuttaa tällä hetkellä melko hyvältä. :) ihanaa kun toinen on hyväntuulinen ison osan päivästä!

Lue myös aiemmat postaukset meidän kuulumisista

2 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa teillä löytyi unirytmi? Onko poika omassa sängyssä, omassa huoneessa? Miten saatte pojan viihtymään omassa sängyssä? Meillä 1 kk keskospoika, joka viihtyy vain sylissä ja alkaa huutaa aika pian jos sänkyyn tai kehtoon laittaa. Siksipä me valvotaan miehen kanssa vuorotellen öisin. Poika syö edelleen kahden tunnin välein, sen kummempaa rytmiä ei vielä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, paljon jaksamista teille! <3
      Meillä alkoi varmaan viimeistään siinä kuukauden iässä olla rytmi siitä että milloin on yö ja milloin päivä, päivisin meillä mennään edelleenkin hyvin pitkälti säännöllisen epäsäännöllisellä rytmillä. :)
      Aluksi poika nukutettiin aina syliin ja siitä onnistui aika hyvin siirtää nukkuvana omaan sänkyyn, mutta ei viihtynyt sängyssä jos hänet laitettiin sinne hereillä ollessaan.. Nyt kirjoittelinkin uutta tekstiä siitä kun ollaan alettu totuttaa häntä nukahtamaan omaan sänkyynsä, kannattaa käydä lukemassa se!

      Tsemppiä ja jaksamista sinne, rytmit löytyy varmasti pian! :)

      Poista