maanantai 1. heinäkuuta 2019

Mitä Iivon vaatekaapista löytyy?

Ennen kuin sain itse lapsen, en todellakaan tiennyt miten laaja kokonaisuus lastenvaatteet ovatkaan! Olin toki katsellut söpöjä lastenvaatteita joskus esimerkiksi Lindexillä ohimennen ja tiesin myös, että on olemassa merkkivaatteita myös lapsille. Koko kuvion laajuuden tajusin vasta jonkun verran Iivon syntymän jälkeen. Lastenvaatteisiin on yhtä monta tapaa suhtautua kuin on äitejäkin. Yksi pukee lapsensa päästä varpaisiin merkkivaatteisiin, toinen ostaa kaikki vaatteet ketjuliikkeistä. Kolmas on vannoutunut kirppisten kiertelijä ja neljäs ompelee kaikki vaatteet lapselleen itse. Ja sitten on kaikkea tältä väliltä!


Minä koen kuuluvani tässäkin asiassa sujuvasti johonkin sinne väliin. Ostan mielelläni Iivolle vaatteita käytettynä, mutta teen jonkun verran hankintoja myös uutena. Mitä tulee merkkivaatteisiin niin niitäkin meiltä löytyy, ihan niin kuin ketjuliikkeiden vaatteitakin. Uskon tämän toimintatavan olevan meille toimiva useammastakin syystä. Vaatteiden ostaminen käytettynä on ekologista ja meiltä eteenpäin lähtiessäänkin vaatteet ovat tähän mennessä olleet vielä hyväkuntoisia myyntiin. Käytettynä ostaminen on tietenkin myös taloudellisesti järkevää. Merkkivaatteissa olen ihastunut tiettyihin kuoseihin ja malleihin ja niitä olen ostanut ulkonäön, vastuullisuuden sekä hyvän jälleenmyyntiarvon vuoksi. Toisaalta esimerkiksi perusvaatteiden ostaminen ketjuliikkeistä uutena on ihanan helppoa ja sitäkin teen jonkun verran. Vaikka en Iivon vaatevalikoimaa pystykään vain yhden värimaailman ympärille keräämään, niin pyrin valitsemaan vaatteet niin, että kaikille vaatteille löytyy useampi pari jonka kanssa sitä voi käyttää. Aina uutta vaatetta ostaessani mietin, että sille pitää löytyä ainakin kaksi ’paria’ minkä kanssa sitä voi hyvin käyttää. Värimaailmaltaan ja tyyliltään Iivolta löytyy vaatteita todella laidasta laitaan.

Iivolla on tällä hetkellä, hieman vajaan vuoden iässä, käytössä pääasiassa koko 74. Jonkun verran on lisäksi edelleen koon 68 vaatteita ja jotain 80 kokoakin olen ottanut jo käyttöön. Yleensä meillä onkin aina käytössä useampaa kokoa kerrallaan ja tähän mennessä Iivolla on jokainen koko ollut käytössä melko pitkään! Ei siis ole tullut sitä tilannetta että joku vaate mahtuu vain pari viikkoa ja jää sitten jo pieneksi.

Myös vaatemäärä on mietityttänyt. En nimittäin ole koskaan laskenut paljonko vaatteita iivolla on, mutta niitä on tuntunut olevan aika sopivasti. Meillä pestään vaatteita yleensä kaksi koneellista viikossa, joskus kolme. Ja kaikkien vaatteet pestään sekaisin eli emme pese erikseen Iivon vaatteita. Tällä nykyisellä vaatemäärällä tämä pesutahti on ollut helppo ylläpitää eikä koskaan tule tilannetta ettei vaatteita ole puhtaana. Yleensä Iivolla on päällään yhdet vaatteet päivän aikana, mutta välillä menee useammat jos oikein pahasti liikaantuu tai esimerkiksi kastuu.

Minua alkoi kovasti kiinnostaa että mitä se Iivon vaatekaappi pitkääkään sisällään ja siksi päätin suorittaa siellä inventaarion ja ottaa selville! Paljonko Iivolla on vaatteita? Onko Iivon vaatteista tosiaan valtaosa ostettu käytettynä? Entä paljonko niitä merkkivaatteita sitten lopulta oikein on? Mennään siis asiaan!


Iivon vaatteet

Paidat & bodyt 18
Housut 17
Neuleet & hupparit 4
Takit & haalarit 4
Jumpsuitit 3
Yöpuvut 3
Uimapuvut 2
Yhteensä 51 kpl

Iivolla on siis yhteensä 51 vaatetta. Paljon vähemmälläkin varmasti pärjäisi mutta varmasti monella on myös enemmän. Jos vaatteita olisi huomattavasti vähemmän niin luultavasti niitä joutuisi pesemään hieman useammin.

Uudet 12
Käytetyt 30
Saadut 9

Merkkivaateet 28
Ketjuliikkeiden vaatteet 18
Jonkun tekemät 5

Ihan niin kuin veikkasinkin, niin käytettynä ostettuja tosiaan on enemmän kuin uutena ostettuja, jopa yli kaksinkertainen määrä! Ihan mahtava juttu minun mielestäni. Merkkivaatteita on jonkun verran enemmän kuin ketjuliikkeiden vaatteita. Merkkivaatteissa meiltä löytyy mm. Mainion, Kaikon, Papun, Mini Rodinin ja Marimekon vaatteita. Ketjuliikkeistä ehdoton suosikkini on Lindex mistä ostan aina yksiväriset perusbodyt, mutta myös esimerkiksi Zaran, H&M:n ja Kappahlin vaatteita löytyy joitain.


En tiedä oliko minulla mitään varsinaista tavoitetta tämän inventaarion suhteen. Pääasiallinen tarkoitus oli varmaankin ihan oma mielenkiinto! Kiinnostaako nämä lastenvaateasiat teitä? Näille vatmaankin on oma lukijakuntansa, ihan niin kuin muillekin aiheille. Vaatteita läpikäydessäni mietin, että seuraava lastenvaateaiheinen postaus voisi koskea Iivon vaatekaapin lemppareita.

Miltä nämä meidän vaatejutut sinusta kuulostaa? Yllättikö joku? Onko 51 vaatetta paljon vai vähän vai jotain siltä väliltä? Oletko itse laskenut omien lastesi vaatteita? Löytyykö teiltä enemmän uutta vai käytettynä ostettua? Entä merkkivaatteita vai ketjuliikkeistä ostettua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti