maanantai 15. heinäkuuta 2019

Iivon 1-vuotissynttärit

Ensimmäinen syntymäpäivä! Mielestäni siinä on jotain tosi erityistä verrattuna tuleviin. Ei sillä, meillä kyllä varmasti tullaan juhlimaan Iivon syntymäpäiviä joka vuosi, mutta se ensimmäinen syntymäpäivä on jollain tapaa tosi erityinen. Äidille ainakin jos ei muille! Aloin suunnittelemaan ja miettimään Iivon 1-vuotis syntymäpäivien juhlintaa jo monta kuukautta sitten. Millaiset juhlat järjestettäisiin, mitä tarjottaisiin? Entä ketä kutsutaan? Puhumattakaan koristeista ja Iivon asusta. (Oman asun mietintä jäi viime tippaan..) 

Päätettiin järjestää Iivon juhlat vanhempieni takapihalla ulkojuhlina. Miten ihanaa kun on vihdoin joku kenen syntymäpäiviä juhlitaan kesällä ja tämä on mahdollista! (Ok, minun isän syntymäpäivä on kyllä kesällä mutta hän ei halua juurikaan juhlistaa omiaan.) Suomen heinäkuu on toki säältään epävarma mutta senkin osalta oltiin varauduttu, meillä oli nimittäin lainassa teltta jossa voidaan jatkaa juhlia vaikka taivas repeäisi. Ajatuksena oli muutenkin järjestää rennot juhlat. Sellaiset, joissa kenenkään ei tarvitsisi häärätä keittiössä koko juhlien ajan ja tarjoilut mietittiin sen mukaan. Ja se muuten toteutuikin tosi hyvin! Mitään varsinaista teemaa ei mietitty, mutta ajatuksena oli että ostettaisiin mahdollisimman vähän uutta juhlia varten ja hyödynnettäisiin olemassaolevaa. Juhlijoita oli tällä kertaa noin viisitoista henkeä.
Puitteet


Koska Suomen kesä on harvinaisen arvaamaton, haluttiin hankkia teltta ettei juhlia tarvitse siirtää sisälle edes sateen yllättäessä. Teltta lainattiin minun isän veljen perheeltä ja kasattiin se porukalla valmiiksi jo torstai-iltana. Pöydät ja tuolit juhliin kerättiin vanhempieni kotoa ja mökiltä ja grilli löytyi takapihalta valmiina. Niillähän pääsee jo pitkälle, vai mitä!? Lapsuudenkotini takapiha on sellaisenaan jo oikein kiva ympäristö juhlille joten tiesin että tästä tulee tosi hyvä. Isäni teki pihahommia ennen juhlia joten paikat oli kunnossa!

Tarjoilut

Tarjoilut tehtiin siskoni ja äitini kanssa juhlia edeltävinä päivinä. Lähes kaikki tehtiin itse, kakku oli ainoa minkä tilasin valmiina. Kakusta haluttiin juhliin sopivasti luonnollinen ja siitä tuli kyllä tosi kaunis! Sisällä oli suklaakakku ja välissä kahta eri moussea: mansikkaa ja vaniljaa. En ole mikään suuri täytekakkujen ystävä mutta tämä oli kyllä todella hyvää! Hodaribaari oli tosi hyvä idea ja tuntui maistuvan kaikille. Teen vielä erillisen postauksen muista tarjoiluista ja jaan ohjeet ainakin Iivon kakkuun, marmorikekseihin ja vadelmatartaletteihin. Jos joku muukin ohje kiinnostaa niin kerro ihmeessä!


Hodaribaari
Pulled pork
Nyhtökaura
Nakit

Kurkkusalaatti
Punasipulihilloke
Jalapenot
Korianteri
Paahdettu sipuli
Coleslaw
Ketsuppi
Sinappi
Paahdetut kikherneet

Jälkiruokapöytä
Hedelmätikut
Karkkitikut
Suklaa-mansikka-vanilja täytekakku
Vadelma-tartaletit
Marmorikeksit
Valkosuklaa-lakupallot


Vaatteet

Iivon asu saatiin Sohvilalta, päällään hänellä oli siis Sohvilan pellavaromper ja Mannankylässä nahkatossut, sekä Lindexin valkoinen perusbody ja valkoiset sukkahousut. Sekä minä että Matias kaivettiin vaatteet päällemme kaapista juhlien perusajatuksen mukaisesti sen sijaan että oltaisiin ostettu uutta. Minulla oli päälläni alkuvuodesta Lindexiltä ostettu mekko ja Matiaksen housut ja paita on Zarasta.
Koristeet


Koristeidenkin osalta halusin tällä kertaa noudattaa sellaista ajatusmaailmaa, että hankin mahdollisimman vähän mitään uutta. En halua ostaa kertakäyttöistä ja krääsää synttäreille vaan hyödyntää olemassaolevia asioita niin pitkälle kuin mahdollista. Rakastan kuitenkin koristelua ja halusin joka tapauksessa panostaa siihen. Olen vuosia sitten ostanut valkoisia ja harmaita silkkipapereita joista askarreltiin siskoni ja äitini kanssa pompomeja. Viirinauhat ostin instagramin kautta yhdeltä seuraajalta. Pöytäliinat löytyi äidin kaapista ja pitsiliinat ovat kaikki äidin mummon käsialaa. Maljakot ovat kokoelma minun ja siskon kotoa löytyneitä maljakoita ja kukat kerättiin luonnosta. Tarjoiluastiat ovat lähes kaikki äidin kaapeista kuten myös kahvikupit ja aterimet minun, siskon ja äidin. Ainoat kertakäyttöastiat olivat palmunlehdistä tehdyt, biohajoavat kertakäyttölautaset jotka löysin Puuilosta. Hiekanväriset servetit ostin kauppareissulla paikallisesta Citymarketista.


Ohjelma


Haluttiin järjestää rennot juhlat eikä koettu ohjelmanumeroita tarpeellisiksi. Nautittiin hyvästä ruuasta ja perheen seurasta. Lapsille oli pehmotikkataulu, leluja ja keinut käytössä viihdykkeeksi, mutta sen ihmeellisempää ohjelmaa ei järjestetty eikä sitä myöskään kaivattu vaan juhlat etenivät ihanasti ilman mitään sen ihmeempää ohjelmaa. Juhlat alkoivat kahdelta Iivon päiväunien jälkeen ja viimeiset vieraat lähtivät vasta puolen kahdeksan aikoihin. Päivä meni kyllä aivan älyttömän nopeasti!


Budjetti


Iivon juhlien budjetti tuntui kiinnostavan teitä kovasti! Nämä juhlat mentiin oikeasti melko pienellä budjetilla. Koristeet oli meillä lähestulkoon kaikki valmiiksi olemassa. Viirinauhasta maksoin 10 euroa. Ruuat ja kakku maksoivat kaikki yhteensä hieman yli 200 euroa ja Iivon sukkahousut 7 euroa. Kokonaisuudessaan jäätiin hyvin alle 250 euron. Ruokaa ja kakkua jäi niin paljon että niitä syötiin vielä pari päivää juhlien jälkeenkin.
Juhlat menivät tosi hienosti! Sää oli loppujen lopuksi parempi kuin mitä oli etukäteen luvattu ja aurinkokin paistoi. Iivon päiväunet jäivät normaalia lyhyemmiksi ja hän nukkui vain noin 1,5 tunnin päiväunet ennen juhlia normaalin 2-3 tunnin sijaan. Taisi synttärisankariakin jännittää! Päivän jaksoi silti tosi hienosti ja viihtyi myös muiden kuin äidin ja isin sylissä. Välillä piti tulla äidin syliin pötköttämään pariksi minuutiksi ja sitten meno jatkui! Isompien serkkujen menoa oli hauska seurata ja sylejä riitti. Iivo nautti myös kun pääsi hetkeksi leikkimään itsekseen, huomasi taas hyvin ettei hän ole mikään hirveä sylivauva. Illalla Iivo meni nukkumaan jo vähän seitsemän jälkeen aivan rättiväsyneenä ja nukkui seuraavana aamuna puoleen kahdeksaan asti. Taisi olla rankat juhlat!

Vitsi että meillä oli kyllä ihanat juhlat! Iso kiitos vielä kaikille jotka autoitte järjestelyissä ja myös kaikille jotka tulitte juhlimaan meidän kanssa. Päivä oli ihan täydellinen ja mikä tärkeintä, pieni synttärisankari oli selvästi oikein iloinen ja tyytyväinen juhliin.

2 kommenttia: