tiistai 18. joulukuuta 2018

Iivo 5kk

vauva 5kk kuulumiset

Mitat

Pituus: 65cm (4kk 63,5cm)
Paino: 7910g (4kk 7365g )

Jo viisi (5!!) kuukautta.. Ihan uskomatonta. Jotenkin vasta nyt on iskenyt vasten kasvoja se fakta että meidän pieni kasvaa aivan älyttömän nopeasti. Kun silloin Iivon syntyessä mietin puolivuotiasta vauvaa niin ajatus tuntui aivan älyttömän kaukaiselta - nyt se on enää kuukauden päässä!

Kasvu oli tämän kuukauden aikana tasoittunut ja painoa on nyt 7910g ja pituutta 65cm. Neuvolan th:n mukaan mennään hyvin omalla käyrällä ja on ihan normaalia että joinain kuukausina kasvua tulee vähemmän. Ja kyllähän tuon kasvun on muutenkin jossain vaiheessa rauhoituttava, muutenhan meillä on kohta pieni jättiläinen täällä! :D Tällä hetkellä meillä on käytössä suurimmaksi osaksi koon 68 vaatteet ja siirryttiin jo 4-koon vaippoihin kun kolmoset tuntuivat jo pieniltä. Neuvolassa saatiin taas rokotteita ja niiden antaminen meni hyvin, itkua tuli vähän mutta rauhoittui todella nopeasti. Rotan otti taas innolla. Ensimmäinen hammas iivolla huomattiin 7.12. ja toinen tuli läpi 15.12, neuvolasta saatiin nyt hammasharja ja aletaan pesemään hampaita.

vauva 5kk kuulumiset

vauva 5kk kuulumiset

vauva 5kk kuulumiset

vauva 5kk kuulumiset


Uusia taitoja Iivolle ei viime aikoina ehkä varsinaisesti ole tullut, mutta hän on kehittynyt jo opituissa taidoissa selvästi. Tietyllä tapaa tuntuu että etenkin hampaiden tulon aikana poika ei juurikaan kiinnostunut uuden oppimisesta, sen verran hampaat varmaan vaivasivat. Hän on selvästi kehittynyt esineisiin tarttumisessa ja niiden suuhun viemisessä viime viikkojen aikana. Kääntyminen onnistuu edelleen vatsalta selälle mutta selältään hänellä ei tunnu olevan kiire mihinkään. Omaa ääntä testaillaan edelleen jatkuvasti, etenkin kiljuminen tuntuu olevan Iivon lempijuttu ja muutenkin hän tuntuu rakastavan omaa ääntään. Vauvauinnissa on käyty hieman yli 3 kuukauden ikäisestä lähtien ja onhan siellä jo sukelleltukin! Vauvauintiin liittyen tulossa myös oma postaus mutta meidän kokemukset on tähän mennessä kyllä ehdottomasti positiiviset!

Täysimetyksellä mennään edelleen ja kasvu on ollut hyvää. Imetys on sujunut edelleen hyvin, tosin ympäröivä maailma tuntuu edelleen olevan todella mielenkiintoinen ja keskittyminen herpaantuu syömiseltä turhankin herkästi. Usein päivisin Iivo syökin lähinnä päiväunien jälkeen vielä hieman väsyneenä ja tosi nälkäisenä, silloin hän malttaa hyvin syödä tehokkaasti. Meidän syöminen on alkanut kiinnostaa poikaa jo kovasti ja lääkäri sanoi että Iivoa saa pieniä hetkiä istuttaa jo tuettuna syöttötuolissa. Pari kertaa on kokeiltu niin että on laitettu syöttötuoliin viltti täytteeksi ja Iivo istuu kyllä jo älyttömän hyvin. Pitkiä aikoja ei toki näin pientä vielä pidetä mutta tosiaan lääkärin suosituksesta pieniä aikoja on testattu. Kiinteiden aloittelukin alkaa siis olla jo lähellä meillä, siitä sitten myöhemmin lisää.

vauva 5kk nukkuminen

vauva 5kk nukkuminen

vauva 5kk nukkuminen

vauva 5kk nukkuminen

Nukkuminen on aina se polttava puheenaihe! Noh.. meillä tosiaan 4kk hulinat kestivät 3,5kk iästä noin kuukauden eteenpäin. Sitten oli hetken aikaa hyviä öitä, kunnes ehkä viikon päästä Iivo alkoi tehdä hampaita. Eli meillä on siis nukuttu melko heikosti viimeiset 1,5kk. Öisin herätään yleensä 4 kertaa mikä on tosin jo parannus aikaisempaan verrattuna pahimpien hulinoiden aikaan kun herättiin pahimmillaan tunnin välein. Toivotaan että nyt kun toinenkin alahammas tuli läpi niin meidän yöt helpottuisi. Itse asiassa viime yö meni jo paremmin kuin aikoihin joten toivoa on! Yöunille nukahtaminen on meillä nykyään jopa uskomattoman helppoa: vien Iivon sänkyyn syömisen jälkeen ja hän nukahtaa sinne itse. Eli te muutkin joiden pienet vauvat nukahtavat vain rinnalle: toivoa tosiaankin on!

Päiväunia Iivo nukkuu päivässä kahdet tai kolmet. Aamupäivän unet kestää yleensä 2-4 tuntia ja toiset unet noin tunnin. Tosin viimeksi eilen poika veteli melkein 2 tuntia toisiakin unia. Joskus nukutaan vielä kolmannet unet jos aikaisemmat unet jäävät lyhyeksi. Päiväunet nukutaan edelleen ainoastaan ulkona vaunuissa, mikä tavallaan kyllä jännittää. Mitä jos tänä talvena on todella kovia pakkasia, mitä meidän päiväunille käy sitten?

Hulinoiden aikaan Iivo vaati huomattavasti aiempaa enemmän viihdyttämistä hereillä ollessaan ja sama päti hampaiden tulon aikaan. Hän viihtyi aikaisempaa lyhyempiä aikoja leikkimatolla tai sitterissä ja syli oli place to be. Nyt tähänkin on näkynyt jo helpotusta kun toinenkin hammas tuli läpi. Ihanaa kun ollaan saamassa meidän iloinen ja aurinkoinen poika kunnolla takaisin! Nyt odotellaan jo innolla joulua ja ihan pianhan se jo onkin täällä! Meidän pienen ensimmäinen joulu.

Näin meillä tällä hetkellä! Jäikö joku asia mietityttämään? Mitä muille kuuluu?

Lue myös aikaisemmat kuulumiset:

2 kommenttia:

  1. Meillä nukkui viime talvena vaunuissa vielä -15 pakkasilla, jopa -20 käytiin 20min aamulenkki mutta sitten otin kuitenkin vaunut sisälle ja riisuin mitä pystyin sisällä pois ja jätin vaunuihin jatkamaan unia. Riittävästi alle kerroksia, ja harvoin etelässä kovat pakkaset viikkoja kestää. Ihanaa joulun aikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vois tosiaan olla hyvä ratkaisu että tuo sitten vaunut sisälle ja vaikka avaa lämpöpussin :) Ja voihan se olla ettei tule vaikka ollenkaan niitä tosi kovia pakkasia! Ihanaa joulua sinnekin!

      Poista