perjantai 14. joulukuuta 2018

Meidän perheen jouluperinteet

joulu vauvaperhe

Joulu on aina ollut minulle ylivoimaisesti vuoden tärkein juhla. Olen se ärsyttävä tyyppi joka hankkii joululahjat syksyn hullareilta, kuuntelee joululauluja marraskuussa ja muutenkin hössöttää joulusta ihan kohtuuttoman paljon. Tänä vuonna jouluhössötys on jotenkin jäänyt vasta joulukuulle, mistä lie johtuu. Ehkä siitä että arkeen on kuulunut niin paljon uutta Iivon myötä ja välillä on rehellisesti sanottuna väsymyskin painanut melkoisesti. Nyt ollaan kuitenkin jo hyvin joulukuun puolella ja jouluintoni on täysillä päällä! Tällä viikolla käytiin mm. ostamassa joululahjoja ja joulukuusi. Niin ihanaa!

Joulu on ollut minulle tosiaan aika todella tärkeä juhla ja myös siihen liittyvät perinteet ovat todella tärkeitä. Niin kauan kuin muistan, on joulut vietetty kotona perheen kesken ja useampana vuonna mummini oli meillä myös viettämässä joulua. Näistä perinteistä en ainakaan vielä voisi kuvitella luopuvani vaan se ainoa oikea joulu on minulle ’kotikotona’ vanhempieni luona. Ennen joulua pyritään käymään myös mummini luona keskisuomessa, hän kun ei enää vuosiin ole suostunut lähtemään muualle joulua viettämään.

Kun kaksi ihmistä alkaa seurustella, voi juhlapyhien vietosta tulla isokin ongelma. Missä, kenen kanssa ja kenen perinteiden mukaan joulua vietetään? Vai viettääkö kumpikin sitä edelleen omien perheidensä kanssa? Minun ja Matiaksen ensimmäisenä jouluna olin juuri palannut Barcelonasta ja halusimme viettää joulua yhdessä. Ja niin teimmekin. Meille on muodostunut perinteeksi viettää jouluaatto minun vanhempieni luona, käydä jossain vaiheessa päivää Matiaksen äidin luona ja tapaninpäivänä olemme yleensä käyneet Matiaksen isän luona. Tämä toimii meillä hyvin ja samalla kaavalla mennään myös tänä vuonna.

joulu vauvaperhe

Niistä jouluperinteistä sitten..

Jouluaaton aattoiltana viimeistään kokoonnutaan vanhempieni luokse. Talo on siivottu ja kinkku laitetaan uuniin illalla. Juodaan glögiä, saunotaan, odotetaan innolla seuraavaa päivää. Illalla paketoidaan vielä viimeisiä lahjoja salassa ja nukkumaanmennessä vatsanpohjassa on perhosia ihan kuin pikkutyttönä!

Aamulla herätään siihen kinkun tuoksuun. Vanhempani on yleensä maistaneet kinkkua jo aamuyöstä ja Oliverkin on ehkä saanut oman maistiaisensa. Aamu alkaa joulukuusen koristelulla, joulukuusi tuodaan sisään vasta jouluaattoaamuna. Kuusta koristellessa katsotaan aamun lastenohjelmia: Joulupukin kuumaa linjaa ja Lumiukkoa. En koskaan lapsena uskaltanut soittaa joulupukin kuumaan linjaan - ehkä hyvä niin.. Uskalsiko joku muu? Isäni laittaa kuuseen tähden ja valot. Äidin vastuulla oli pitkään nauhojen laittaminen ja me muut laitetaan palloja. Nykyään ehkä nauhojen ja valojen laittoon saa jo osallistua muutkin.

kumman luona joulu

Kun kuusi on koristeltu, syödään aamupalaa. Riisipuuroa, mikä ei tosiaankaan kuulu minun lemppareihin. Jo lapsena söin mieluummin kaurapuuroa kuin riisipuuroa. Joka vuosi otan kuitenkin vähän ja toivon että saisin mantelin! Mantelin saaja saa perinteisesti avata illan ensimmäisen lahjan. Aamupalalla pitää tietenkin maistaa myös sitä kinkkua! Parasta se on leivän päällä, tietenkin sinapin kera.

Aamupalan jälkeen suunnataan hautausmaalle sytyttämään kynttilät. Sen lisäksi sytytetään kynttilät takapihalla karvaisten kavereiden muistoksi. Joulurauhan julistukseen mennessä ollaan sisällä ja sen katsominen - niin tylsältä kuin se etenkin lapsena tuntuikin - on aina kuulunut jouluaattoon. Sen jälkeen ollaan käyty Matiaksen äidin luona missä tarjolla on ollut jälleen kerran puuroa sekä karjalanpiirakoita, mitä ei meidän omasta joulupöydästä löydykään.

Joulusaunassa meillä käydään jo päivällä. Parasta on jos jouluna on lunta ja pääsee ennen saunaa hiihtämään!

Saunan jälkeen laitetaan jouluruuat valmiiksi ja syödään rauhassa yhdessä. Meillä pukeudutaan siististi jouluna, naisilla on yleensä mekko tai muuta siistiä ja miehillä kauluspaita. Lapsuudesta muistan sen kutkuttavan tunteen kun ei millään olisi malttanut syödä rauhassa kun odotti vain milloin joulupukki tulee. Se oli ihan parasta!

kumman luona joulu

Nykyään meillä ei käy joulupukki kun ei vuosiin ole ollut lapsia kenen takia pukki kävisi. Viimeistään muutaman vuoden päästä meillekin varmasti tulee joulupukki taas jakamaan lahjat, mutta nyt ne vielä tuodaan päivän mittaa kuusen alle mistä ne illalla jaetaan kaikille. Ensimmäisen lahjan saa tosiaan avata se, joka saa mantelin joulupuurosta ja sen jälkeen lahjoja avataan vuorotellen yksi kerrallaan.

Illalla syödään suklaata, juodaan glögiä ja pelataan lautapelejä. Lautapelit on pakollinen, vaikka esimerkiksi isäni vihaa niitä. Ne vaan kuuluvat jouluun.

Joulupäivä kuluu lahjoja ihastellessa, elokuvia katsoessa ja suklaata syödessä. Tapaninpäivänä suunnataan sitten Matiaksen isän luo.

joulu vauva

Olen joka vuosi innoissani joulusta, mutta erityisen ihana se on tänä vuonna. Vaikkei Iivo vielä joulusta mitään ymmärräkään, niin on ihanaa päästä viettämään joulua yhdessä. Lahjojen suhteen on tänä vuonna rajoitettu huomattavasti aikaisempiin vuosiin verrattuna ja tärkeintä on rauhallinen yhdessäolo perheen kanssa.

On jännää miettiä, miten meidän joulut tulevat muuttumaan tulevaisuudessa. Tänä vuonna jo varmasti Iivon aikataulut varmasti vaikuttavat päivän kulkuun jonkun verran. Odotan niin innolla sitä että Iivo kasvaa ja alkaa itsekin tajuamaan enemmän joulusta. Voin vain kuvitella miten ihanaa on seurata oman lapsen intoa jouluaattona! Saa nähdä vietetäänkö jossain vaiheessa joulua ihan omassa kotona ja kutsutaan perhettä meille.. Tällä hetkellä se ei ainakaan vielä tunnu ajankohtaiselta.

Millaisia jouluperinteitä teillä on? Oletteko alusta asti viettäneet joulua yhdessä ja onko ollut helppo sopia miten joulua vietetään? Vai oletteko pitäytyneet molemmat omissa perinteissä? Mitä samaa teidän jouluun kuuluu kuin meillä? Entä mitä eroavaisuuksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti