keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Pari sanaa kiinteiden aloituksesta

Niin se vaan meilläkin koitti, nimittäin kiinteiden ajoitus. Siis ihanko oikeasti meidän vauva syö joskus jotain muutakin kuin maitoa? Alkuun kiinteiden aloitus tuntui olevan älyttömän kaukana ja ihan yhtäkkiä se olikin jo ajankohtaista. Saimme jo 4 kuukauden lääkärineuvolassa lääkäriltä luvan istuttaa Iivoa tuettuna, mutta siinä vaiheessa tuntui vielä liian aikaiselta muiden valmiuksien puolesta. Nopeasti Iivo alkoi kuitenkin kiinnostumaan ruuasta tosi paljon ja päätimme että viiden kuukauden iässä aloitellaan.


Meillä on siis maisteltu kiinteitä nyt hieman yli kuukauden verran. Ensimmäisen kerran Iivo sai muuta kuin maitoa tasan viiden kuukauden iässä, ja siitä aloitettiin maistelut pikkuhiljaa. Etenkin alkuun mentiin pääasiassa soseilla, joita olen tehnyt itse. Aloitettiin maistelut porkkanalla ja bataatilla. Yhtä makua maisteltiin alkuun aina kaksi päivää, jonka jälkeen uusi maku kehiin. Mietin itse silloin kovasti että paljonko sosetta pitäisi mennä kerrallaan, mutta meillä ainakaan sitä ei mennyt kuin ihan yhden teelusikallisen verran. Tämä oli meidän neuvolasta saama ohjeistus ja tuntui myös itselle järkevältä: on ainakin mahdollisuus tietää mistä mahdolliset oireet tulevat kun saman päivän aikana ei ole maisteltu useampaa makua. Toisaalta taas en näe järkeä maistattaa viikkoa putkeen pelkkää yhtä makua. Alkuun maistelumäärät olivat todella pieniä, puhutaan siis ihan teelusikallisesta - parista.

Maistelusoseista kasvissoseet olen tehnyt itse ja jättänyt niihin tarkoituksella hieman tekstuuria sen sijaan että blendaisin ne aivan sileäksi. Hedelmäsoseet olemme ostaneet kaupasta, yleensä tosin varsinaisten vauvanruokien sijaan Bonnen 100% hedelmäsoseita.


Kasvis- ja hedelmäsoseiden lisäksi aloimme antaa Iivolle puuroa jo vajaa pari viikkoa ensimmäisten maistelujen jälkeen. Viljat kun saa aloittaa jo 5 kuukauden iästä ja Iivolla se oli täynnä jo kun aloitimme kiinteät. Puuro keitetään ihan tavallisista kaurahiutaleista, aluksi blendasimme hiutaleita sileämmäksi ennen keittämistä koska karhea koostumus ei tuntunut miellyttävän. Nyt on jonkun aikaa menty jo ihan normaalilla kaurapuurolla. Noin viikko aamupuuron aloituksesta, kun mitään vatsaoireita ei ilmennyt, aloitimme myös iltapuuron. Se on muuten meillä auttanut myös yöuniin jonkun verran. Puuron sekaan sekoitamme hedelmäsosetta, ja puuroa Iivo söisi vaikka kuinka paljon!

Lähes alusta asti olen antanut Iivolle samaa mitä maisteltiin myös hänelle itse syötäväksi, eli ns. sormiruokaa (vihaan muuten tätä sanaa!). Eli jos maisteltiin porkkanasosetta niin annoin lisäksi keitettyä porkkanaa tikkuina joita Iivo saa itse syödä. Alkuun näistä ei päätynyt mahaan asti juuri mitään mutta nopeasti Iivo ymmärsi myös omin käsin syömisen ja tällä hetkellä meillä syödään osittain syötettynä ja osittain itse. Ihan hitti meillä on ollut äitiyspakkauksessa tullut maistelututti, jonka sisään on laitettu hedelmiä ja niitä Iivo maistelee innoissaan. Ainoa mikä tähän mennessä ei ole uponnut on banaani, silloin tutti lentää pitkälle pois käsistä!


Nyt vähän yli kuuden kuukauden iässä meillä syödään puuroa aamuin illoin ja lounaaksi milloin mitäkin; välillä itsetehtyä sosetta, välillä kaupan sosetta ja välillä itsetehtyä 'sormiruokaa'. Usein vähän kaikkea sekaisin! Jälkiruuaksi annetaan usein hedelmäsosetta. Mutta tällä hetkellä meillä on siis kolme ruokailukertaa vuorokaudessa ja tämä tuntuu toistaiseksi meille hyvältä rytmiltä. Uusia makuja otetaan nyt jo nopeammin kuin alkuvaiheessa ja nyt vähän yli puolen vuoden iässä Iivolla taitaa olla jo yli 40 ruoka-ainetta tai maustetta maistettuna. Tavoitteena onkin maistella paljon eri makuja ja totuttaa Iivo alusta asti myös mausteisiin sillä meillä syödään todella mausteista ruokaa. Toki nyt alkuun mausteita käytetään vielä maltillisemmin mutta pikkuhiljaa mennään sitten kohti sitä samaa ruokaa mitä me vanhemmatkin syömme. (Ilman suolaa toki!)

Mitä tulee sitten meidän ajatuksiin vauvan syömisen suhteen.. Sanotaanko vaikka niin että meillä ei olla ehdottomia mistään. Meillä vauva syö soseita ja sormiruokaa, itse tehtyä ja kaupan valmista. Teen paljon itse ja pyritään hyödyntämään sitä ruokaa mitä mekin syömme mahdollisimman paljon, mutta teen osittain myös vauvalle erikseen omia ruokia. Ei myöskään ole ongelma syödä kaupan valmisruokia ja uskon että etenkin liikkeessä ollessa niitä tullaankin hyödyntämään paljon! Silloin valitsen ainesosaluettelon perusteella sen vaihtoehdon, johon ei ole lisätty mitään ylimääräistä (tai ainakin mahdollisimman vähän).


Aika mukavasti meillä on siis kiinteiden ruokien aloittaminen onnistunut, eikä ole missään nimessä tuntunut myöskään häiritsevän imetystä. Tietyllä tapaa pyritään menemään tämän asian kanssa mahdollisimman rennosti niin että se menisi omalla painollaan ja nyt alkaa tuntua että niin se meneekin! Ruoka ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä ja kyllähän tässä itsellä on jo niin pitkä kokemus syömisestä että hyvin se sujuu. ;)

Miten muilla on sujunut kiinteiden aloitus?

4 kommenttia:

  1. Oletteko aloittaneet vielä lihojen maistelua? Jos olette niin mitä lihoja ja miten olet valmistanut ne vai käytätkö kaupan omia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ollaan maisteltu myös lihoja :) Tähän mennessä kanaa, nautaa ja kuhaa. Olen tehnyt kanasta 'pötkylöitä' Iivolle itse syötäväksi ja lisäksi kun olen tehnyt meille ruokaa, olen ottanut siitä sivuun suolattoman osan Iivolle ja tehnyt sosetta. Näin olen tehnyt mm. kanakeittoa, kuhaa perunoiden ja ruusukaalin kanssa ja pasta bolognesea. :)

      Poista
    2. Ootko miten valmistanut noi lihat? Esim tuohon bologneseen tai nuo kanat? :)

      Poista
    3. Oon paistanut ne pannulla. :) Osa välttelee paistamista vauvan ruokien osalta ilmeisesti pitkäänkin mutta miulla ei oo ollut tapana käristää meidän omia ruokiakaan tummiksi niin en nää syytä miksen vois paistaa. Tuntuu jotenkin niin vieraalta lähteä keittämään lihoja. Oon myös maustanut myös Iivon ruokia ja silloin poika syö paljon paremmin, se olis myös haastavaa jos keittäisi lihat.

      Poista