torstai 11. lokakuuta 2018

Ajatuksia julkisesta imettämisestä

Viime viikko oli imetysviikko ja tarkoitukseni oli kirjoittaa jo silloin ajatuksiani julkisesta imettämisestä tänne blogiin. Oltiin kuitenkin viime viikko minun perheen luona Lappeenrannassa ja oli niin paljon kaikkea muuta että blogi unohtui. Hyvä niin, välillä on hyvä keskittyä ihan kaikkeen muuhun. Nyt kuitenkin niitä omia ajatuksiani julkisesta imetyksestä!
Pienen vauvan kanssa törmää väkisin niihin tilanteisiin että vauva on pakko ruokkia paikasta riippumatta. On mahdotonta (ainakin meillä) ajoittaa syötöt niin että aina oltaisiin kotona, sillä poika syö välillä hyvinkin tiuhaan tahtiin eikä nälkä katso aikaa tai paikkaa.

Minulle imetys on lähtökohtaisesti aika henkilökohtainen asia. Mieluiten imetän siis oman kodin rauhassa ilman ylimääräisiä silmäpareja. Tämä ei tietenkään koske Matiasta, mutta tiedätte mitä tarkoitan. En siis todellakaan ole se, joka häpeilemättä pullauttaa tissin esiin ravintolapöydässä, kaupan kassajonossa tai lähijunassa. Ristiäispostauksessa kerroin, että pumppasin maitoa valmiiksi ettei minun tarvitse istua pojan huoneessa koko päivää, sillä en koe oloani mukavaksi imettäessä kun ympärillä on niin paljon ihmisiä. Muutenkin jos lähdetään vaikka kylään jonkun luo niin saatan ottaa pumpattua maitoa mukaan. Jos maitoa ei ole mukana niin toki imetän kylässä ollessa, tilanteen mukaan joko toisessa huoneessa tai samassa huoneessa muiden kanssa. Kun päällä on imetyspaita niin kovin paljon ei onneksi näy ja saatan pitää myös harsoa edessä.

julkinen imettäminen

julkinen imettäminen

Julkisesti imettäminen tuntuu minulle itselleni tietyllä tapaa vaivaannuttavalta, en oikein osaa edes selittää miksi. Tavallaan ehkä mietin myös sitä, mitä ajatuksia se herättää ympärillä olevissa ihmisissä. Olen nimittäin huomannut, että minun on huomattavasti helpompi imettää muiden naisten seurassa, ja etenkin muiden äitien seurassa. Tuntuu että heille se on luontevampaa ja siksi myös minä tunnen oloni luontevammaksi. Muutenkin jos lähdetään vaikka kylään jonkun luo niin saatan ottaa pumpattua maitoa mukaan. Jos maitoa ei ole mukana niin toki imetän kylässä ollessa, tilanteen mukaan joko toisessa huoneessa tai samassa huoneessa muiden kanssa. Kun päällä on imetyspaita niin kovin paljon ei onneksi näy ja saatan pitää myös harsoa edessä.

Kun lähdemme esimerkiksi kauppakeskukseen, niin imetän usein lastenhoitohuoneessa. Monessa lastenhoitohuoneessa on kivasti imetykselle oma rauhallinen nurkkaus, mikä sopii minulle paremmin kuin hyvin. Jos olisimme ravintolassa syömässä ja vauva on selvästi nälkäinen, niin lähtökohtaisesti menisin kyllä lastenhoitohuoneeseen imettämään pois pöydästä jos se on mahdollista järkevissä rajoissa. (Eli siis lastenhoitohuone olisi tarpeeksi lähellä eikä aikaa menisi älyttömästi sen metsästämiseen). Toki jos se ei onnistu niin imettäisin pöydässä, harso suojana mutta voin suoraan myöntää että silloin olisin kyllä oman mukavuusalueeni ulkopuolella.

Yhden haasteen meidän pojan osalta julkiseen imettämiseen tuo myös erinäiset sekoilut ja raivarit kesken syömisen. Hän on siis oikeastaan kuukauden ikäisestä eteenpäin ajoittain sekoillut etenkin syömisen lopussa, pyörittelee ja heiluttelee päätään selvästi turhautuneena, välillä jopa itkee ja raivoaa rinnalla. Olen itse tulkinnut tuon niin, että kovan imutarpeen (ja sen ettei tutti pysy suussa!) takia häntä turhauttaa kun maha on jo täynnä mutta hän haluaisi vielä jatkaa syömistä. Toisaalta kuulostaa kyllä tutulta, syöminen kun kuuluu myös minun lempiharrastuksiin..

julkinen imettäminen

julkinen imettäminen

Haluan painottaa että yleisesti ottaen olen itse sitä mieltä että jokainen saa imettää juuri siellä missä haluaa ja tarvitsee, ja niin julkisesti kuin haluaa, muiden julkinen imettäminen ei minua häiritse. En vaan itse koe oloani mukavaksi jos silmäpareja on ympärillä liikaa. Muutenkin jokaisen olisi hyvä pitää huoli omista asioistaan eli en sinänsä ymmärrä miksi jonkun muun julkinen imetys olisi jollekin toiselle ongelma. Toisaalta ymmärrän sen, että lapsettomien saattaa myös olla vaikea ymmärtää sitä että jos vauvalla on nälkä niin se ei katso aika ja paikkaa. Onneksi tästä keskustellaan kokoajan enemmän ja sitä kautta saadaan tietoisuutta kaikille ja toivottavasti jatkossa jokainen saa imettää lastaan rauhassa.

Kevennyksenä vielä muutamia paikkoja missä olen (näistä ajatuksistani huolimatta) imettänyt...
- Kesken vaunulenkin puistonpenkillä
- Frisbeegolfkierroksen lomassa autossa parkkipaikalla
- Helsingin keskustan yhden vilkkaimman lounasravintolan pöydässä
- Bauhausin parkkipaikalla auton takapenkillä
- Kerrostalon pihassa (huom! ei edes meidän oma talo.. tai kenenkään muunkaan tutun :D)

Tuntuu että tästä tekstistä tuli todella sekava, mutta toivottavasti sain tuotua ajatukseni esille mahdollisimman hyvin. Että minun mielestäni jokaisella on oikeus imettää missä haluaa ilman että siitä kukaan tekee ongelmaa. Toisaalta minulle imetys on niin henkilökohtainen asia, että hoidan imetyksen mieluiten mahdollisimman rauhallisessa paikassa mahdollisuuksien mukaan. Voihan se olla, että nämä ajatukset muuttuvat ajan myötä, moni tuttu on nimittäin sanonut että esikoisen kanssa oli huomattavasti varovaisempi kuin myöhemmin seuraavien lasten kanssa. Tällä hetkellä kuitenkin näillä ajatuksilla eteenpäin.

Mitä ajatuksia tämä aihe herättää muissa? Millainen imettäjä sinä olet?

6 kommenttia:

  1. Kiva,kun kirjoitat imetyksestä, se mietityttää täällä paljonkin. Täällä esikoinen, vajaa 2kk imetystä takana. Vähän samankaltaisia ajatuksia täälläkin... Ennen raskautta ei voinut oikein käsittää kunnolla tätä asiaa(toki, ei kyllä ole tullut pohdittuaan silloin tätä sen enempää)että se nälkä ei tosiaan mene niin, että ennen lähtöä ja sitten taas kotona. Meillä ainakin vauva syö vielä tosi tiheästi. Vain jos nukkuu, on pidempi tauko syömisessä. Mäkin olen joutunut imettämään pari kertaa kodin ulkopuolella ja onhan se haastavaa. En ole oikein sinut sen kanssa ja meillä on yksi ja ainoa asento, missä onnistuu ja se vaatii kovasti tyynyjä ja asetteluja, joten sitä ei niin vaan tehdäkään. Ehkä juuri tämä asennon hankaluus tekee ajatuksen muualla imettämisestä niin haastavaksi, kadehdin niitä,jotka vaan nappaavat lapsensa käsivarsille istuma-asennossa ja alkavat syöttää.

    Ennen raskautta ja vielä raskauden aikana puhuin imetyksestä niin, että menen aina toiseen huoneeseen, kun tulee vieraita. Tämän ajatuksen on pitänyt karista nopeastikin,kun vieraita lappasi ovesta sisään ekoina viikkoina ja aina jos olisin mennyt toisaalle, oltaisiin oltu vauvan kanssa vieraiden koko vierailun ajan toisessa huoneessa ja se vaan tuntui niin hullulta, että jouduin unohtaa periaatteeni... :D Olihan se vähän jännittävää varsinkin miehen miespuolisten sukulaisten tai kavereiden edessä. Mutta ajattelin, heidän on vaan kestettävä tämä kiusallisuus. Lopulta olen todennut miesten kanssa jopa helpompaa, he tietävät pitää katseensa loitolla, mutta enemmän on häirinnyt esim, anoppi, jota vaan kiinnostaa asia siinä määrin, että seuraa tapahtumaa ja ihan katselee tapahtumaa. Toki ymmärrän, että hän on niin kiinnostunut uudesta lapsenlapsestaan, että haluaa seurata hänen ruokailuaan, mutta minulleollut hiukan hämmentävää ja häiritsevää... Rintojen olemassaolo on kyllä muuttunut. Enää niitä ei pidä niin intiiminä asiana kuin ennen, nyt ne on ”julkiset ruokinta-automaatit”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä tuo varmasti lisää haastetta jos asennon etsiminen on hankalaa tai on vain yksi sopiva asento. Meillä sen puoleen sinänsä imetys sujuu hyvin, mutta etenkin ajoittaiset rintaraivarit ja sekoilut rinnalla kyllä hankaloittaa etenkin julkista imetystä.
      Ja apua tuo anopin käytös, en ehkä kyllä kestäis. :D Vaikka tosiaan tavallaan onkin ihan ymmärrettävää.
      Täytyy sanoa että onhan se totta että tietyllä tapaa rintojen olemassaolo on muuttunut, mutta silti ne on miulle edelleen todella intiimi ja henkilökohtainen asia. Se, että niillä ruokitaan meidän poika ei tavallaan minulla poista myös sitä intiimiä puolta ja siksi koen epämiellyttäväksi sen että tuntemattomat ihmiset tai yleensäkään muut miehet näkisi ne. Se on tosiaan vaan se miun oma fiilis ja ymmärrän paremmin kuin hyvin että muilla on eri fiilis asiaan. :)

      Poista
  2. Itse imetän tosiaan millon ja missä vain. Koen, että monella kuten sinulla se pelko muiden ihmisten reaktioista harmillisesti voi olla ”ikävä lisä” imetykseen. Juuri julki-imetykseen. Siksi toivon että yhteiskunnan asenteen muuttuvan tässä. Evoluution näkökulmasta jos miettii niin rintahan on luonnollisin tapa ravita ja pullo ihmisen keksintö, yhtään siis mitenkään pulloruokintaa mollaamatta. Mutta ihmisten asenteissa toivoisin tämän näkyvän muutoksena jollain aikavälillä. Imetys on tärkeää teki sen äiti missä tai miten tahansa ❤️ /tuurimartta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä harmi jos jollain se imettäminen jää kokonaan julkisella paikalla sen takia. Niin kuin kirjoitinkin niin mie kyllä myös imetän missä vaan täytyy, mutta mieluummin teen sen rauhallisessa paikassa. :) Suurimmaksi osaksi siis mietin kyllä ihan vaan omaa mukavuuttani siinä asiassa, rinnat kun edelleen ovat minulle muutakin kuin vain vauvan ruokintaan tarkoitettu ja siksi en halua että ne näkyvät tuntemattomille ihmisille. Mutta toisaalta olen tosiaan sitä mieltä että julkinen imettäminen on enemmän kuin ok niille jotka niin haluavat tehdä ja jokaisen pitäisi saada tehdä niin rauhassa. :)

      Poista
  3. Koulun asuntolassa puhuttiin kerran julkisesta imetyksestä kavereiden kanssa, kun joku meistä oli lukenut aiheeseen liittyvän uutisen. Siinä joku mies oli mennyt sanomaan imettävälle äidille (muistaakseni ravintolassa) "mene vessaan imettämään. Häiritsee minua" Tms. Keskustelimme siitä siis ja luokkakaverimme kaveri (miespuolinen) sanoi tosi hyvin "eihän meistä kukaan syö ruokaansa vessassa, niin miksi sen lapsen pitäisi syödä vessassa?" Yllättyin hänen kommentistaan, mutta positiivisesti. Niin asiallinen ja täyttä totta hänen komlentinsa. ��
    Toivon, että julkinen imetys tulisi normaaliksi, sillä naisen rinnathan ovat lapsen ruokintaa varten luotu.
    Mutta ymmärrän toki sun näkökulman, kaikille julkinen imetys ei tunnu mukavalta ja haluaa sille rauhallisen paikan. Se on täysin ookoo. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, niin kuin kirjoitinkin niin tärkeintä on se että jokainen saa rauhassa imettää missä itse haluaa, oli se sitten jossain rauhallisessa paikassa tai vaikka siinä ravintolapöydässä. :) Sen ei pitäisi ketään muuta häiritä.

      Poista